Rat u Ukrajini: Summit u Minsku posljednja prilika za mir

tačno.net
Autor 11.2.2015. u 11:01

Rat u Ukrajini: Summit u Minsku posljednja prilika za mir

Proruski separatisti raspravljali su dva sata u Minsku s izaslanicima Kijeva, uz pomoć predstavnika Rusije i OESS-a. Ustanici su potom podnijeli prijedlog za rješenje sukoba Kontaktnoj skupini, također okupljenoj u utorak navečer u Minsk

Čelnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke trebali bi se sastati u srijedu u Minsku na “summitu posljednje prilike” kojim bi se trebao zaustaviti desetomjesečni sukob na istoku Ukrajine u kojem je poginulo više od 5300 osoba.

Susret Angele Merkel, Francoisa Hollandea, Petra Porošenka i Vladimira Putina rezultat je francusko-njemačke mirovne inicijative predstavljene prošlog tjedna u Kijevu te potom u Moskvi u trenutku kad sukobi bjesne na istoku Ukrajine. U utorak je najmanje 37 osoba smrtno stradalo u sukobima i bombardiranju.

Predsjednik Petro Porošenko, koji je došao na vlast obećavši prekid rata i povrat ustaničkih zona, rezimirao je zadaću Minska: ponuditi “jednu od posljednjih prilika za uspostavu bezuvjetnog prekida vatre i povlačenje teškog naoružanja”.

Proruski separatisti raspravljali su dva sata u Minsku s izaslanicima Kijeva, uz pomoć predstavnika Rusije i OESS-a. Ustanici su potom podnijeli prijedlog za rješenje sukoba Kontaktnoj skupini, također okupljenoj u utorak navečer u Minsku.

Po izaslaniku samoproglašene republike Doneck Denisu Pušilinu, koji nije naveo sadržaj prijedloga, “prerano je govoriti o prekidu vatre”.

Američki predsjednik Barack Obama vodio je telefonski razgovor s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, kao i s Porošenkom.

U priopćenju Bijela kuća je u utorak navečer izjavila: “Ako Rusija nastavi s agresivnim djelovanjem u Ukrajini, šaljući vojnike, oružje i novac ustanicima, porast će cijena koju Rusija mora platiti”.

novilist.hr

tačno.net
Autor 11.2.2015. u 11:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija