Ratne igre na Pacifiku: Zajedničke vježbe Kine i Rusije uznemirile zvaničnike Japana

tačno.net
Autor 27.10.2021. u 09:40

Ratne igre na Pacifiku: Zajedničke vježbe Kine i Rusije uznemirile zvaničnike Japana

foto: EPA

Protekle sedmice Rusija i Kina održale su zajedničku pomorsku vježbu u sklopu koje je deset ratnih brodova prošlo kroz područja koja se nalaze u blizini japanskih teritorija.

Iako su kineski i ruski zvaničnici ocijenili vježbe kao aktivnost koja doprinosi regionalnoj stabilnosti, mnogi analitičari su naveli kako bi vježbe mogle imati potpuno suprotan učinak.

“One mogu ponovo podstaći regionalne tenzije i pojačati tvrdnje japanske vlade da treba povećati izdvajanja za vojsku kako bi se suprotstavili kineskoj agresiji”, navodi se u analizi CNN-a.

Uprkos tvrdnjama da je prolazak ruskih i kineskih brodova kroz moreuz Tsugaru u skladu s pravilima o međunarodnoj plovidbi, manevri su pomno praćeni u Japanu.

“To pojačava zaključak da je Japan već svjestan da ovoj državi Kina predstavlja prijetnju te da zbog toga mora povećati vlastitu vojnu potrošnju kako bi se mogao nositi s Kinom”, rekao je bivši dužnosnik Ministarstva odbrane SAD-a Drew Thompson.

U saopćenju koje je u ponedjeljak izdalo japansko ministarstvo odbrane, ruske i kineske vojne aktivnosti opisane su kao neobične.

S druge strane, kineska vojska saopćila je da su se mornarice Rusije i Kine razišle u subotu na području Istočnog kineskog mora.

“Zajednička vježba dodatno je razvila kinesko-rusko partnerstvo u novoj eri te je efektivno poboljšala zajednčko djelovanje obje strane”, rekao je admiral Bai Yaoping.

Vojno jačanje Japana

Tenzije između Kine i Japana porasle su u posljednjih nekoliko godina prije svega zbog spora u vezi s ostrvom za koje i jedna i druga strana tvrde da posjeduju kontrolu.

“Kina također pojačava pritisak na obližnji Tajvan. Japanski zvaničnici su prethodno te aktivnosti povezali i s Japanom napominjujući da se 90 posto japanske energije uvozi preko područja Tajvana”, navodi CNN.

Iako je japanska potrošnja u vojnom sektoru znatno manja u odnosu na Kinu, Tokio je počeo jačati svoje vojne potencijale nabavkom F-35 aviona.

“Domet japanskih snaga za samoodbranu je jasan. Oni su jednim od ratnih brodova, koji će na kraju biti opremljen tako da može nositi F-35 avione, izveli bilateralnu vježbu s američkom mornaricom u Južnom kineskom moru. I tokom ljeta je japanska mornarica trenirala s kolegama iz Velike Britanije, koji su stigli s nosačem aviona HMS Queen Elizabeth”, piše CNN.

Kinesko licemjerje

Pored kinesko-ruske rute, koja je uključivala prolazak kroz Tsugaru moreuz, ruski i kineski zvaničnici prošli su i kroz Osumi moreuz, što je također privuklo pažnju Japana.

“Kada su američki ratni brodovi plovili kroz Tajvanski moreuz, komanda kineske vojske optužila je Tajvan i SAD za aktivnosti koje mogu ugroziti stabilnost. Iako kineski i ruski brodovi nisu kršili međunarodno pravo, vijesti koje su prikazane na kineskoj državnoj televiziji jasno su pokazale koliko su bili blizu japanskoj teritoriji”, piše američki medij.

Bivši dužnosnik Ministarstva odbrane SAD-a ističe kako Kina može zagovarati jednu stvar, ali da može djelovati potpuno suprotno.

“Ili podržavate pravila ili politiku moći. To njihovu žestoku retoriku proitv stranaca čini krajnje licemjernom”, rekao je Thompson.

tačno.net
Autor 27.10.2021. u 09:40