Ratni veteran Esteban Santiago odgovoran za pucnjavu u zračnoj luci Fort Lauderdale-Hollywood

tačno.net
Autor 7.1.2017. u 10:04

Ratni veteran Esteban Santiago odgovoran za pucnjavu u zračnoj luci Fort Lauderdale-Hollywood

foto: reuters

Napadač, identificiran kao Esteban Santiago (26), uhićen je nakon pucnjave. Santiago je rođen u New Jerseyu, a služio je u nacionalnim gardama Puerto Rica i Aljaske. Godine 2010. i 2011. bio je raspoređen u Iraku

Napadač koji je u petak otvorio vatru u međunarodnoj zračnoj luci Fort Lauderdale-Hollywood na Floridi i pritom ubio pet te ranio osam osoba, američki je ratni veteran koji je služio u Iraku, objavile su agencije.

Napadač, identificiran kao Esteban Santiago (26), uhićen je nakon pucnjave. Santiago je rođen u New Jerseyu, a služio je u nacionalnim gardama Puerto Rica i Aljaske. Godine 2010. i 2011. bio je raspoređen u Iraku i primio je više vojnih priznanja prije nego je prebačen u neaktivne rezervne snage, objavio je Pentagon, ne iznoseći druge pojedinosti.

MSNBC televizija objavila je da je njegova teta rekla da se Santiago vratio iz Iraka “kao druga osoba”.

FBI je objavio da se zasad kao motiv napada ne isključuje terorizam.

Santiago, koji je nosio majicu Star Wars, počeo je nasumično pucati na ljude kod prijama prtljage u međunarodnoj zračnoj luci Fort Lauderdale-Hollywood. Ubio je pet, a ranio osam osoba, dok je još tridesetak osoba prebačeno u lokalne bolnice zbog lakših ozljeda poput prijeloma i ogrebotina nastalih u kaosu i panici tijekom napada.

“Riječ je o besmislenom činu zla”, rekao je guverner Floride Rick Scott.

Kako prenose mediji, Santiago je u studenome prošle godine došao u ured FBI-a u Anchorageu na Aljasci i počeo se čudno ponašati pa su ga djelatnici predali policiji koja ga je prebacila u mentalnu instituciju na psihološku evaluaciju.

Dužnosnik FBI-a rekao je za Reuters da je Santiago rekao agentima u uredu u Anchorageu da njegov um kontrolira američka obavještajna agencija koja ga tjera da gleda video snimke Islamske države.

Santiago je doputovao u Fort Lauderdale na letu iz Aljaske preko Kanade s prijavljenim pištoljem u svojoj torbi, rekao je povjerenik okruga Broward Chip LaMarca na Twitteru. On je preuzeo svoju torbu i otišao u zahod kako bi napunio pištolj nakon čega je izašao i pucao. Napadač je neozlijeđen jer policajci nisu ispalili niti jedan metak prije uhićenja i zasad se čini da je djelovao sam, objavila je policija.

novilist.hr

tačno.net
Autor 7.1.2017. u 10:04