Razgovori u Briselu: O alijansama i taktičkim igricama

Razgovori u Briselu: O alijansama i taktičkim igricama

 Foto: AP

Spor između Evropskog parlamenta i šefova država i vlada o zahtjevima vodećih kandidata je u punom jeku. Iza zatvorenih vrata u utorak uveče svako je tražio svoga saveznika. Međutim, odluka treba da padne tek krajem juna.

Pišu: Hendrik Kafsack, Michael Stabenow, Michaela Wiegel
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

To bi moglo postati simbol spora između šefova država i vlada Evropske unije i Evropskog parlamenta oko aspiracija top kandidata na evropskim izborima na poziciju predsjednika Evropske komisije. Nakon što su predsjednici frakcija kršćanskih demokrata, socijaldemokrata i zelenih u parlamentu u utorak ujutro ovaj zahtjev još jednom precizirali uveče su se sastali iza zatvorenih vrata šefovi država i vlada da bi diskutovali o rezultatima izbora.

Čak i signali mobilnih telefona bili su tehnički blokirani da bi se spriječila svaka komunikacija dvadesetosmorke prema vani. Šefovi država i vlada nisu mogli jasnije pokazati kako sebi predstavljaju proces izbora naslijednika Jean-Claude Junckera kao predsjednika Komisije.

Tusk želi prije svega istražiti

Pritom u utorak uveče nije trebalo da se donese ni preliminarna odluka – a tako je i bilo. Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk objasnio je uveče dalji postupak oko koga su se složili 28 partnera. Tako bi on personalni paket u kome bi bili i njegov naslijednik i budući predsjednik Evropske centralne banke htio zatvoriti tek 20. i 21. juna. U dogovoru sa šefovima vlada iz reda najvećih evropskih partijskih grupacija – kršćanskih demokrata, socijaldemokrata i liberala – Tusk želi obaviti istraživačke razgovore.

Sada predviđeni termin plan mogao bi biti preambiciozan, čuje se među diplomatima u Briselu. I kraj augusta bi bio još dovoljno rano. Međutim jedno je nakon izbora jasno: Vrhunski kandidat Evropske narodne partije (ENP) Manfred Weber (CSU), nije se približio cilju da postane predsjednik Komisije. Alijansa kojoj teže, sa socijaldemokratima, liberalima i zelenim još nije uspostavljena. Weberov poziv na večeru u ponedjeljak vodstva frakcija su odbila da mu ne bi omogućila nikakvu prednost.

U svakom slučaju Weber može biti siguran u podršku osam šefova država i vlada čije partije pripadaju ENP, među njima posebno njemačke kancelarke Angele Merkel. Njemačka šefica vlade rekla je uveče: „Mi stojimo iza našeg kandidata u okviru ENP.“ Merklova međutim ne poriče da u krugu vlada postoje različita mišljenja o kandidatima i principijelna rezervisanost ka modelu kandidiranja.

Ona je Webera, bez da ga je pomenula imenom, uzela u zaštitu od kritika da on raspolaže samo značajnim iskustvom kao poslanik ali ne i nekoj značajnoj poziciji u Komisiji. Socijaldemokratski kandidat Frans Timmermans i od liberala favorizirana Dankinja Margrethe Vestager su trenutno članovi Komisije. „U vrednovanju ne smijemo pretjerivati“, rekla je Merklova. Svako je sada pozvan „da bude tolerantan i spreman za kompromis“.

Macronov prodor

Weber se „diskvalifikovao“ za šefovsku poziciju, kaže Pascal Canfin na radio stanici France Inter. Nakon gubitka glasova CDU u nedjelju Weber ne bi mogao nastupati kao „izborni pobjednik“. Samo u Njemačkoj mogli su birači glasati za Webera ali on je tamo imao gubitke.

Canfin nije bilo ko. On pripada najužem štabu predsjednika Emmanuela Macrona u predizbornoj kampanji. U Jelisejskoj palati personalna pitanja se formulišu više diplomatski. Da bi se neko kvalifikovao za visoku poziciju u EU mora imati parlamentarnu većinu i suglasnost najmanje 21 šefa države ili vlade. Vrhunski kandidat ne može argumentirati samo svojim legitimitetom.

Macron u međuvremenu radi na alijansi liberala i socijaldemokrata. U utorak u podne sastao se u Briselu na poziv belgijskog premijera Charles Michela sa liberalnim holandskim premijerom Markom Ruteom, španjolskim šefom vlade Pedro Sanchezom i portugalskim premijerom Antoniom Costa, obojica socijaldemokrati. Učesnici su jedni druge u potpunosti prihvatili kao predstavnike i pregovarače njihovih partijskih grupacija, kaže se u Parizu. ENP bila je pozvana da sudjeluje. Era „velike koaliciji“ kao i dominacija ENP su međutim prošlost. To se mora pokazati i prilikom raspodjele pozicija.

Istovremeno je Macron pokušao, još prije dogovora sa Merkel, da ubjedi premijere četiri države Višegrada Mađarske, Poljske, Češke Republike i Slovačke u svoju strategiju – neuobičajeni postupak za Francuze koji su do sada održavali zategnute odnose sa Istočnom Evropom.

Višegradske države su opet zamjenika predsjednika Evropske komisije Maroša Šefčovića iz Slovačke uvele u igru za poziciju novoga predsjednika Komisije. Češki premijer Andrej Babiš je međutim opovrgao ove pretpostavke. U diplomatskim krugovima se govori da su višegradske države spremne podržati drugoga Macronovog kandidata kao naprimjer Brexit pregovarača Michela Barniera. Šefčović bi mogao biti komesar za vanjske poslove.

Princip top kandidata

 „Ja danas ne bih htio govoriti o imenima“, rekao je Macron na samitu. Prije toga u Jelisejskoj palati moglo se čuti da ne bi trebao nastati utisak da Macron protiv Njemačke kuje „Pakt protiv Webera“. Osoba Webera ne stoji za raspravu, samo 2014. dogovoreni princip top kandidata, čuje se također iz Den Haga.

Profil naslijednika Jean-Claude Junckera bio je sigurno u utorak uveče tema debate. Macronu se radi prije svega o tome da na čelu Komisije ima partnera koji pokazuje interes za njegove planove o EU. Zato bi radije u Briselu imao zemljaka Barniera ili komesarku za konkurenciju Vestager sa kojima ima dosta političkog zajedništva. Rutte opet zahtjeva nekoga ko na sastancima G20, G7 ili u trgovinskim pregovorima sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom može suvereno nastupati. Za to je iskustvo u vladi prednost. I spol sada igra kod raspodjele EU pozicija veću ulogu, kažu diplomati. A ovaj profil nije baš po mjeri Webera.

Na kandidatu ENP bili su u utorak vidljive rastuće napetosti proteklih dana. Nakon jedne sjednice šefova frakcija sa predsjednikom EU parlamenta Antoniom Tajanijem Weber je doduše priznao da je ENP izgubila mandate ali kao najjača politička snaga ima pravo na briselske top pozicije.

faz.net