Razmjena zatvorenika i moguće odmrzavanje odnosa SAD i Venecuele

RSE
Autor 3.10.2022. u 09:04

Razmjena zatvorenika i moguće odmrzavanje odnosa SAD i Venecuele

Foto: Carolina Cabral/Getty Images

Razmjena zatvorenika između Venecuele i SAD mogla bi biti korak ka normalizaciji odnosa dvije zemlje, s otvaranjem prostora da Vašington da ublaži naftne sankcije latinoameričkoj temlji.

Ipak, neki kritičari smatraju da je socijalistički lider Nikolas Maduro (Nicolas) koristio zatočene američke državljane kao mamac za pregovore, pišu svjetski mediji.

Alternativni izvor nafte

Vlada Venecuele oslobodila je sedam Amerikanaca zatočenih u zemlji, u zamjenu za dva člana porodice predsjednika Nikolasa Madura koji su od 2015. bili u zatvoru u Sjedinjenim Državama zbog trgovine drogom, napisao je Vašington post (The Washington Post).

Razmjena, najveća koju je nakon višemjesečnih pregovora dogovorila administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), obavljena je u subotu, 1. oktobra, kada su avioni krenuli iz Sjedinjenih Država i Venecuele prevozeći zatvorenike u, kako su naglasili američki zvaničnici, neimenovanu treću zemlju.

Razmjena je naglasila napore koje Bijela kuća ulaže od početka ruske invazije na Ukrajinu s ciljem da poboljša narušene odnose s Venecuelom kao alternativnim izvorom nafte, ukazuje list i dodaje da su u martu američki i venecuelanski zvaničnici razgovarali o mogućnosti ublažavanja sankcija na izvoz nafte iz Venecuele.

Među oslobođenim Amerikancima je pet rukovodilaca naftne kompanije Citgo sa sjedištem u Hjustonu, koji su uhapšeni 2017. tokom poslovnog putovanja u Karakas, te bivši američki marinac Metju Hit (Matthew Heath), koji je uhapšen 2020. i Osman Kan (Khan), koji je priveden u januaru ove godine. Stejt department je smatrao da su svi muškarci nezakonito pritvoreni.

Karakas je potvrdio vijest o razmjeni, saopštivši da je oslobodio Amerikance iz “humanitarnih razloga” uz naglasak da su “dva mlada Venecuelanca, koja su bila nepravedno zatvorena” u Sjedinjenim Državama, oslobođena u sklopu pregovora koji su započeli u martu ove godine.

Čini se da je ovo još jedan korak ka normalizaciji godina turbulentnih diplomatskih odnosa između socijalističke zemlje i Sjedinjenih Država, ocjenjuje Vašington post.

U martu su dva Amerikanca oslobođena nakon posjete visoke američke delegacije Karakasu, prve nakon što su Sjedinjene Države prekinule diplomatske odnose 2019. kada je administracija predsjednika Donalda Trampa (Trump) priznala Huana Gvaidoa (Juan Guaido), tadašnjeg predsjednika Narodne skupštine, kao privremenog predsjednika.

Kritike zbog pomilovanja

Oslobađanje Amerikanaca najnoviji je znak spremnosti Bajdenove administracije da razmotri razmjenu zatvorenika jer se suočava s pritiskom da vrati kući američke državljane zatočene u inostranstvu, uključujući američku žensku košarkašku zvijezdu Britni Griner (Brittney), koja je u Rusiji od februara, napisao je Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Bajden je, ističe list, pružio pomilovanje dvojici rođaka Madurove supruge Silije Florez (Cilia Flores), prije njihovog puštanja u razmjenu. Efrain Antonio Kampo Florez (Campo Flores) i Franki Fransisko Florez de Freitaz (Franqui Francisco Flores de Freitas), osuđeni su u SAD na zatvorske kazne od 18 godina zbog krijumčarenje kokaina.

Uhapšeni su na Haitiju 2015. godine a slučaj je, dodaje list, pojačao optužbe protiv Venecuele da su visoki zvaničnici i ljudi blisko povezani s njima bili duboko umiješani u trgovinu drogom.

Neki kritičari kažu da je subotnja razmjena bila udarac za napore američkih organa za provođenje zakona da istraže venecuelansku trgovinu drogom i da će umjesto toga pružiti poticaje američkim protivnicima da drže Amerikance kao taoce. “Zato teroristi i tirani stalno uzimaju Amerikance za taoce, znaju da mogu dobiti nešto za njih”, kazao je republikanski senator Marko Rubio (Marco).

S druge strane, dodaje Volstrit džurnal, politički analitičar Međunarodne krizne grupe iz Karakasa Fil Ganson (Phil Gunson), smatra da bi razmjena zatvorenika ipak “mogla pomoći u prevazilaženju dubokog međusobnog nepovjerenja između Karakasa i Vašingtona”.

SAD su uvele finansijske sankcije Venecueli 2017., a nakon toga sankcije za naftu 2019., kao odgovor na ono što su smatrali podrivanje demokratije od strane vlade predsjednika Madura jer se obračunala s političkim protivnicima i održala izbore koji su se smatrali lažnim.

Mamac za pregovore

Razmjena Madurovih nećaka za sedam Amerikanaca, neobičan je gest dobre volje socijalističkog predsjednika koji nastoji obnoviti odnose sa SAD, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press) dodajući da bi oslobađanje Amerikanaca moglo stvoriti politički prostor za Bajdenovu administraciju da ublaži naftne sankcije Venecueli ako Maduro pokaže napredak u ponovnim razgovorima sa svojim protivnicima.

Bajdenova administracija je, naglašava AP, pod pritiskom da učini više kako bi vratila kući otprilike 60 Amerikanaca za koje vjeruje da su taoci u inostranstvu ili su nezakonito zadržani od strane neprijateljskih stranih vlada.

Dok je veliki dio fokusa na Rusiji, gdje su SAD do sada bezuspješno pokušavale osigurati oslobađanje dvoje Amerikanaca, Venecuela drži, kako ističe Asošiejtid pres, najveći kontingent američkih državljana za koje se sumnja da su korišteni kao mamac za pregovaranje.

Najmanje četvorica Amerikanaca i dalje su u pritvoru u Venecueli, uključujući dvojicu bivših pripadnika Zelenih beretki koji su optuženi za umiješanost u pokušaj zbacivanja Madura 2019., i još dvojicu muškaraca koji su privedeni zbog navodnog ilegalnog ulaska u zemlju iz susjedne Kolumbije.

U proteklih šest mjeseci SAD su postigle slične sporazume s Rusijom, a nedavno i s Talibanima, ali je visoki zvaničnik Bajdenove administracije umanjio svaku sugestiju da se radi o popuštanju otimačima talaca, rekavši da su takve razmjene i dalje “izuzetno rijetke”.

U međuvremenu, mnoge pristalice Madura i dalje su nepovjerljive prema SAD, podsjećajući na odluku Trampove administracije da uvede sankcije guverneru Venecuele koji je posredovao u oslobađanju drugog Amerikanca, Džošue Holta (Joshua Holt), 2018.

Međutim, dodaje Asošiejtid pres, neki analitičari kažu da se nadaju da će ovaj put biti drugačije naročito nakon što je Bajdenova administracija nedavno obećala da će preispitati sankcije Venecueli ako Maduro pokaže napredak u razgovorima s opozicionim protivnicima koji su se vodili u Meksiku, a koji imaju za cilj stvaranje uslova za pravednije predsjedničke izbore 2024.

Bez potvrde o promjeni politike

Razmjena u kojoj je sedam američkih državljana oslobođeno iz nezakonitog pritvora u Venecueli i vraćeno kući, prema pisanju Njujork tajmsa (The New York Times), bila je posljednja u nizu zamjene zatvorenika na koju je Bajden pristao otkako je preuzeo dužnost. Međutim, ukazuje list, to će također vjerovatno biti još jedna žarišna tačka u debati o puštanju kriminalaca osuđenih za teže zločine u zamjenu za zatočene Amerikance.

Predsjednik Barak Obama (Barack) je 2014., podsjeća list, pristao zamijeniti pet talibanskih terorista u zamjenu za povratak američkog vojnika koji je dezertirao i kojeg je teroristička mreža Hakani zarobila. Njegova odluka o zamjeni vojnika koji je nečasno otpušten, izazvala je intenzivnu debatu o spremnosti američke vlade da pregovara s teroristima, što su predsjednici obje strane decenijama obećavali da neće učiniti.

Ipak, dodaje Njujork tajms, Bajden je u aprilu pristao da zamijeni Konstantina Jarošenka, ruskog pilota osuđenog za krijumčarenje droge u SAD, za Amerikanca Trevora Rida (Reed) koji je u Rusiji od 2019.

Bajden je također ovlastio zvaničnike da oslobode Viktora Buta (Bout), osuđenog trgovca oružjem poznatog kao “Trgovac smrću” koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, u zamjenu za dvojicu pritvorenih Amerikanaca: biznismena Pola Velana (Paul Whelan), biznismena i košarkašicu Britni Griner. Zvaničnici su rekli da ruska vlada nije naznačila da li će prihvatiti taj dogovor.

Bajednovu odluku o pomilovanju osuđenih narko dilera iz Venecuele, visoki zvaničnik administracije nazvao je “teškom i bolnom odlukom”, ali je rekao da je to bio jedini način da se ubijedi venecuelanski predsjednik Maduro da oslobodi Amerikance. Zvaničnici su također odbili reći da li razmjena zatvorenika predstavlja otapanje u zategnutim odnosima između Sjedinjenih Država i vlade u Venecueli, napisao je Njujork tajms.

RSE

RSE
Autor 3.10.2022. u 09:04