Razorni uragan Patricia snagom od 256 km/h pogodio meksičku obalu

tačno.net
Autor 24.10.2015. u 10:09

Razorni uragan Patricia snagom od 256 km/h pogodio meksičku obalu

Uragan Patricia zadnjih je dana osnažio u iznimno opasnu oluju kategorije 5, najviše moguće, a prema Nacionalnom centru za uragane, to je i najsnažniji uragan ikad zabilježen na zapadnoj hemisferi, po snazi najsličniji tajfunu Haiyan iz 2013. koji je poharao Filipine ubivši tisuće ljudi

 Jedan od najrazornijih uragana u povijesti Patrica pogodio je u petak meksičku pacifičku obalu, snagom vjetra od 256 kilometara na sat, javio je Američki nacionalni centar za uragane.

Uragan Patricia zadnjih je dana osnažio u iznimno opasnu oluju kategorije 5, najviše moguće, a prema Nacionalnom centru za uragane, to je i najsnažniji uragan ikad zabilježen na zapadnoj hemisferi, po snazi najsličniji tajfunu Haiyan iz 2013. koji je poharao Filipine ubivši tisuće ljudi.

Agencije su izvijestile da je uragan napravio klizište uz obalu jugozapadnog Meksika oko 85 kilometara, prijeteći katastrofalnim štetama te da se tisuće ljudi sprema na evakuaciju.

Glasnogovornica meksičke meteorološke službe Pamela Garcia izjavila je da je Patricia ‘udarila’ u neposrednoj blizini Punta Perula, između grada Puerto Vallarta i glavne teretne luke Manzanillo.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto ranije je u jednom radijskom intervjuu rekao da je teško predvidjeti kolika će šteta biti od te strašne oluje koja se vidjela i iz svemira, ali se i meksički i američki dužnosnici slažu u ocjeni da bi taj uragan mogao uzrokovati katastrofalne štete.

Uragan Patricia koji je pogodio pacifičku obalu Meksika, a bio je najavljen kao najsnažniji u povijesti, prouzročio je “manju” štetu nego što je bilo predviđeno, izjavio je u petak navečer meksički predsjednik Enrique Pena Nieto, a agencije prenose u subotu ujutro da je oslabio na kategoriju 2.

“Prve informacije potvrđuju da je šteta manja od one koja se očekuje od uragana takve jačine”, izjavio je Pena Nieto u televizijskoj poruci naciji u petak po lokalnom vremenu.

“Nužno je, međutim, da stanovništvo ostane u skloništima”, rekao je Nieto upetak i dodao “Još se ne možemo opustiti”.

Predsjednik je upozorio da će Patricia izazvati jaku kišu na pacifičkoj obali, ali i u državama u središnjem i sjeveroistočnom dijelu zemlje.

U nekoliko sati oluja se pretvorila u najsnažniji uragan u povijesti s vjetrom koji je dosegao 325 kilometra na sat zbog čega se strahovalo od katastrofe velikih razmjera u trenutku dodira s meksičkim teritorijem.

Iako je ostao u kategoriji 5, uragan Patricia izgubio je na snazi dosegavši meksičku obalu s vjetrom jačine 270 kilometara na sat.

Agencija Reuters u subotu ujutro javila je da je uragan oslabio na oluju kategorije 2 u Meksiku.

Patricia je bio uragan snažniji od tajfuna Haiyxan koji ej izazvao smrt ili nestanak 7350 osoba na Filipinima u studenome 2013.

novilist.hr

tačno.net
Autor 24.10.2015. u 10:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija