Reakcije svjetskih zvaničnika: Napadi u Parizu su napadi na sve nas

tačno.net
Autor 14.11.2015. u 19:51

Reakcije svjetskih zvaničnika: Napadi u Parizu su napadi na sve nas

Nakon stravičnog napada na Pariz, cijeli svijet se digao na noge u odlučnoj borbi protiv terorizma. Brojne poruke, saučešća, podrške i razumjevanje upućeno je Francuskoj, a svjetski zvaničnici jednoglasni su u borbiprotiv ovakvih zločina.

Angela Merkel još je jedna u nizu čelnika država koja se obratila javnosti povodom napada u Francuskoj. Kazala je kako sinoćnji niz napada u Parizu ne smatra samo napadima na Francusku, već i napadima ”na sve nas”.

Ističe kako će Njemačka stajati u Francusku u odbrani evropskih vrijednosti.

– Njemačka plače zajedno s francuskim narodom. Moje su misli sa žrtvama – rekla je Merkel.

Podsjetimo, u sinoćnjim napadim ubijeno je najmanje 150 ljudi u nizu terorističkih napada u Parizu, uključujući pokolj u koncertnoj dvorani Bataclan i samoubilačkoj eksploziji pokraj stadiona Stade de France.

Ujedinjeni narodi, NATO, EU, Rusija i brojne druge zemlje osudile su najsnažnijim riječima terorističke napade u Parizu u kojima je ubijeno oko 150 ljudi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon događaje u Parizu nazvao je “podlim terorističkim napadima” i zatražio oslobađanje talaca iz koncertne dvorane Bataclan.

– Ban vjeruje da će francuske vlasti učiniti sve što je u njihovoj moći da odgovorne privedu pravdi – poručio je njegov glasnogovornik, dodavši da glavni tajnik šalje najiskrenije saučešće porodicama žrtava i brz oporavak ranjenima.

Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Savez stoji uz Francusku i da terorizam nikada neće pobijediti demokraciju.

– Duboko sam šokiran stravičnim teorirističkim napadima širom Pariza. Moje su misli s porodicama žrtava, sa svima pogođenima, s cijelim francuskim narodom. Zajedno smo, ujedinjeni u borbi protiv terorizma. Terorizam nikada neće pobijediti demokraciju – poručio je Stoltenberg.

Rusija osuđuje “gnusne i neljudske napade” i spremna je Francuskoj pružiti svaku pomoć u istrazi, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Predsjednik Vladimir Putin poslao je sućut, podršku i solidarnost francuskom predsjedniku i narodu.

– Ovo nije samo napad na Pariz i francuski narod, ovo je napad na cijelo čovječanstvo i univerzalne vrijednosti koje dijelimo – rekao je američki predsjednik Barack Obama.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je duboko šokiran napadima.

– Stojimo uz Francusku – poručio je Juncker.

Naglasio je da je preneražen i bijesan zbog onoga što Francuska večeras prolazi.

– Vjerujem da će vlasti i francuski narod zajedno prevladati ovaj ispit – kazao je Juncker.

Italijanski premijer Matteo Renzi na twitteru: “Zajedno smo s našom francuskom braćom protiv terorizma – napisao je. Evropa, pogođena u srce, odgovorit će na barbarizam”

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da će njegova zemlja pomoći međunarodnoj zajednici u borbi s takvim bezumnim djelima.

Izraze najiskrenijeg saučešća poslale su i španjolska, belgijska, nizozemska i brazilska vlada.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da njegova zemlja “stoji rame uz rame s Francuskom u borbi protiv teorizma”, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je na “međunarodni konsenzus u borbi protiv terorizma”.

Solidarnost s Parižanima izrazio je i njujorški gradonačelnik Bill de Blasio.

– Njujorčanima su srca slomljena jer je naš bratski grad Pariz pogođen bezumnim nasiljem. Stojimo uz Parižane u ovom strašnom trenutku – kazao je.

avaz.ba

tačno.net
Autor 14.11.2015. u 19:51