Referendum počeo ranije u Marijupolju, u Harkovu neće biti ni održan

tačno.net
Autor 10.5.2014. u 17:50

Referendum počeo ranije u Marijupolju, u Harkovu neće biti ni održan

Referendum o statusu Narodne Republike Donjeck planiran za sutra već je počeo u dvije oblasti Republike, jer je bezbjednosna situacija pogoršana, rekao je predsjedavajući Izborne komisije Roman Ljagin.

“U Marijupolju referendum je počeo juče nakon informacija o mogućem pogoršanju političke sitaucije u regionu”, rekao je Ljagin.

On je dodao da je to razlog pojačane aktivnosti ukrajinske vojske, prenosi Itar-tas.

Ljagin izrazio je nadu da će rezultati referenduma biti objavljeni do 15 sati 12. maja.

On je rekao da na referendumu u Donjecku neće biti nezavisnih posmatrača, jer niko nije poslao odgovarajući zahtjev.

“Posmatrači nisu poslali zahtjev. Mi nikoga nismo odbili, jednostavno nije bilo prijava”, rekao je Ljagin.

Koordinator Građanskog foruma Harkova Jurij Apuhtin je izjavio da u Harkovu sutra neće biti održan referendum o federalizaciji Ukrajine i pripajanju istočnih regija Ukrajine Rusiji.

Harkov je drugi po veličini ukrajinski grad, a Apuhtin je kazao da u tom gradu nisu spremni za sutrašnji referendum i da on neće biti održan.

„Nismo uspjeli postići suglasnost oko zajedničkih ciljeva sa predstavnicima Donjecka i Luganjska i nažalost smo se razišli. Zato smo odlučili da sutra ne održimo referendum u Harkovu”, kazao je Apuhtin.

U ranijim izjavama za medije Apuhtin je najavio da će u Harkovu biti održan referendum zajedno sa referendumom u Donjecku i Luganjsku.

U Donjecku i Lugansku, na istoku Ukrajine, sutra se održava referendum o nezavisnosti, a u ovim regionima ukupno živi 7,3 miliona ljudi, dok čitava Ukrajina ima 46 miliona stanovnika.

Glasanje će trajati do 19.00 sati po srednjoevropskom vremenu, kada će početi prebrojavanje glasova na 53 lokacije u Donjecku i Lugansku.

Pitanje na glasačkim listićima u Donjecku glasiće – “Da li podržavate samoopredjeljenje Narodne Republike Donjeck?”.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 10.5.2014. u 17:50