Rekordna godina kompanije Saint – Gobain u Češkoj

Ešref Zaimbegović
Autor 8.3.2016. u 21:02

Rekordna godina kompanije Saint – Gobain u Češkoj

Na čelu horovičke firme Saint – Gobain Sekurit stoji Martina Hasmanova; autor: HN – Lukáš Bíba

Piše: Katerina Adamcova
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Nikada ranije kompanija Saint – Gobain nije bila u Češkoj tako uspješna kao lani. Domaćim filijalama jedne od najvećih firmi u oblasti građevinskih materijala na svijetu porastao je prošle godine operativni profit za četvrtinu i veći je od 123 miliona evra. Koncern, koji proizvodi i automobilska stakla, ostvario je lani ukupan prihod veći od 620 miliona evra.

“Lanjski rezultati su u skladu sa rastom tržišta građevinskih materijala i uopšte građevinarstva u Češkj Republici” kaže Tomaš Rosak, generalni delegat za Saint – Gobain u Češkoj.

Francuski koncern, čiji počeci datiraju iz 17. stoljeća, započeo je svoje aktivnosti u Češkoj Republici 1992. godine. Danas mu pripada 6 firmi sa ukupno 14 tvornica. U njima radi oko 3 500 zaposlenih. Oni razvijaju i proizvode uglavnom proizvode za građevinarstvo i automobilsku industriju.

Iza porasta operativnog profita stoji prije svega vlastiti razvoj zahvaljujući kojemu grupacija može prodavati proizvode sa višom maržom. Do njenog portfolija pripada naprimjer tvornica u Horovicama koja proizvodi vjetrobrane za automobile, između ostalih i za automobile mladoboleslavske Škode. Međuti među kupce spadaju i luksuzne marke kao Ferari, Maserati ili Bentli. Upravo oni kupuju u Saint – Gobain Sekuritu komplikovane modele stakala. To su naprimjer grijana stakla, stakla koja imaju ugrađene antene ili displeje za vozače.

Na čelu horovičke firme je Martina Hasmanova, koja je jedina žena na tako visokoj menadžerskoj poziciji u okviru grupacije u Češkoj.

Tvornica stakala već nije mogla zadovoljiti stalno rastuće potrebe kupaca pa je lani izgrađena nova hala sa robotizovanom proizvodnom linijom. Zahvaljujući investiciji od preko 40 miliona evra horovička tvornica može udvostručiti proizvodnju.

Saint – Gobain će investirati u Češkoj i ove godine. “U ovoj godini planiramo investicije od oko 45 miliona evra a najveći dio će se uložiti u proširenje Adforsa,” objašnjava Rosak.  Branša Adfors u Litomišlu proizvodi tehnički tekstil iz staklenih vlakana za građevinarstvo. Upravo ta tvornica ima najveći dobitak u okviru grupacije Saint – Gobain u Češkoj. Lani su imali ukupan prihod oko 200 miliona evra što je za 12% više nego u godini prije toga.

Prošla godina je bila uspješna i branši građevinskih materija u koju spadaju firme Rigips, weber, Isover i Ecophon.

I globalne cifre kompanije kopiraju rezultate u Češkoj. Prihodi kompanije u cijelom svijetu su porasli za 3% na oko 40 milijardi evra.

“Uspjeli smo završiti ključne zadatke u reorganizaciji našega portfolija kad smo prodali branšu staklene ambalaže Verallia” komentarisao je globalne rezultate generalni direktor Saint – Gobain Pierre-André de Chalendar.

Prema informacijama sa tržišta izvjesno je da će građevini i ove godine imati dosta posla. “Naši kupci, znači građevinske firme, imaju dosta narudžbi, posebno onih na manjim i srednjim projektima” dodao je Tomaš Rosak.

ihned.cz

Ešref Zaimbegović
Autor 8.3.2016. u 21:02