Republika Angele Merkel

tačno.net
Autor/ica 23.9.2013. u 13:43

Republika Angele Merkel

Nije moglo biti napetije, uzbudljivije, spektakularnije. Ovo izborno veće je cezura. Kancelarka triumfuje, liberali su razbijeni. Birači su se još jednom pokazali kao nepredvidivi. Njemačka je sada konačno zemlja Angele Merkel.

By: Roland Nelles,  spiegel.de
Preveo: Ešref Zaimbegović

Dugo se špekuliralo oko mogućih rezultata ovih izbora. I sada je jasno: Merkel je nadmoćni pobjednik. Izgleda da je i njoj samoj to malo zastrašujuće.

CDU ( Hrišćansko demokratska unija) je opet tamo gdje je bio za vrijeme Konrada Adenauera: državna partija koja sve određuje i koja skoro da sama zauzima sve najvažnije pozicije. Ostale stranke smiju samo posmatrati. Možda će CDU dopustiti SPD (Socijalno demokratska partija) da uđe u igru. Ili „Zelene“. To je politika od volje Angele Merkel.

Partija ovo ima zahvaliti jednoj kancelarki koja je svojim predsjedničkim stilom vladanja oslovljava široke mase stanovništva, ne prisvaja nego integriše. Niko ne može tačno reći za šta se ona zalaže ali očigledno puno ljudi osjeća da je  kod Merklove u dobrim rukama. Opet se pokazuje: kad politička pitanja postanu komplikovana povjerenje je važna politička vrijednost.

Nasuprot tomu SPD ostaje u niskim procentima. Jedna narodna partija izgleda drugačije. Peer  Steinbrück se mnogo trudio ali na kraju je bio preopterećen tim zadatkom. Jedan pretežno „desni“ kandidat i jedan pretežno „lijevi“ program jednostavno ne idu zajedno. To su birači primjetili. SPD ima pred sobom teška vremena. Čak iako sada stupe u „Veliku koaliciju“ bili bi samo priljepak kancelarke.

FDP (Slobodna demokratska partija – liberali) je razbijena, pala na vlastitom samozadovoljstvu, odstranjena iz parlamenta, ponižena. FDP je sama kriva: Prilikom izbora prije četiri godine obećala je sniženje poreza koje se nije ostvarilo. Četiri godine praktično nije ništa uradila što kod birača ostaje zapamćeno. Ona je samo još sjena nekadašnje ponosne liberalne partije jednoga Hans – Dietricha Genschera. Može se reći: dobili su zasluženu kaznu.

Na njeno mjesto stupa sa AfD (Alternativa za Njemačku) novi građanski protestni pokret, koji dolazi iz ničega, zastrašujući, nepredvidivi. Teško za shvatiti. To je stvarna revolucija: prvi puta postoji jaka partija deno od Unije. Ona može, ako preživi naredne mjesece, otežati život Angele Merkel.

Merkel je na vrhuncu svoje moći, ona sama je svojom popularnošću osigurala trijumf Unije.To će učvrstiti njegu moć u stranci, potencijalni naslijednici kao Ursula von der Leyen će morati pričekati. Kad Angela Merkel ode partija će doživjeti sušne godine.

Međutim i Merkel očekuju teškoće. U Bundesratu ima protiv sebe falangu crveno – zelenih saveznih država. U Velikoj koaliciji morala bi vladati sa poniženom SPD. Vladanje sa SPD i njenim prevrtljivim šefom Sigmarom Gabrielom neće biti lako, Franz Müntefering bio je bolji partner jer je bio pozdaniji.

SPD bi u Velikoj koaliciji radio sve drugačije nego zadnji puta. Tu je SPD obavljao posao a Merklova ubirala lovor. Ovoga puta bi Gabriel i Co. bili opozicija u vladi. Ovaj savez bi bio od prvog dana na klimavim nogama.

Merklova tako može uživati u trijumfu ali već je čekaju slijedeći problemi. Evro – kriza će se vratiti. Ona može također računati sa tim da će Horst Seehoffer za svaki ustupak tražiti visoku cijenu. Vicekancelar dolazi sada iz Bavarske.

 

tačno.net
Autor/ica 23.9.2013. u 13:43