Republikanci protiv Bijele kuće: Bez avionskih linija između SAD-a i Kube

tačno.net
Autor 5.6.2015. u 09:04

Republikanci protiv Bijele kuće: Bez avionskih linija između SAD-a i Kube

Zastupnički dom američkog kongresa glasao je za ostavljanje na snazi restrikcija putovanja američkih građana na Kubu, uprkos poboljšanju odnosa između ovih zemalja.

Vijeće koje kontroliraju Republikanci odbacilo je prijedlog uvođenja regularnog rasporeda letova na otok. Rekli su kako bi zakon, prema kojem Amerikanci traže posebne dozvole za odlazak na Kubu, trebao ostati na snazi.

Zastupnički dom glasao je o zakonu o transportu u okviru kojeg se nalaze dijelovi o Kubi. Predsjednik Barack Obama najavio je da će uložiti veto.

Prema novim pravilima koja je izdala Obamina administracija u januaru, ograničenja putovanja trebala su biti ukinuta i trebala je biti uvedena redovna avionska linija prvi put. No, republički kongresmen Mario Diaz-Balart rekao je kako je Bijela kuća pogriješila ukidajući ograničenja. Kazao je kako bi takva dozvola značila da avioni slijeću na aerodrom koji je bio u vlasništvu SAD-a dok ga nije okupirala kubanska vlada.

“Ono što vi kažete jeste da je uredu to što su vlasništvo ukrali od Amerikanaca”, rekao je Diaz-Balart.

Poboljšanje odnosa između Kube i Amerike najavljeno je prošle godine u simultanim televizijskim govorima predsjednika Raula Castra i Baracka Obame. Demokrata Obama iskoristio je svoje izvršne ovlasti i ukinuo embargo koji je postojao više od 50 godina, što je izazvalo brojne kritike.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 5.6.2015. u 09:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija