Revolucija je ponovo trijumfirala u Ekvadoru: Lenin Moreno novi predsjednik Ekvadora

tačno.net
Autor 3.4.2017. u 09:33

Revolucija je ponovo trijumfirala u Ekvadoru:  Lenin Moreno novi predsjednik Ekvadora

Foto: Reuters

Moreno je osvojio 51,06 posto glasova, dok je 48,94 posto glasača bilo za konzervativnog Lassa.

Ljevičarski kandidat za predsjednika Lenin Moreno kazao je u nedjelju navečer po lokalnom vremenu da je pobijedio na predsjedničkim izborima u Ekvadoru, dok njegov izazivač s desnice osporava takav rezultat i traži ponovno prebrojavanje glasova, otvarajući put potencijalnim protestima u ovoj historijski turbulentnoj andskoj državi.

Moreno je osvojio 51,06 posto glasova, dok je 48,94 posto glasača bilo za konzervativnog kandidata Guillerma Lassa, objavila je izborna komisija države nakon 93,5 posto prebrojanih glasova. Sama izborna komisija nije proglasila pobjednika.

„Igraju se s voljom naroda“, kazao je u nedjelju navečer bivši bankar Lasso za ekvadorsku televiziju, tražeći ponovno prebrojavanje i navodeći kako je on stvarni pobjednik.

Razlika između dvojice kandidata je 214.000 glasova, a još dva puta toliko glasova još nije prebrojano.

On se pozivao na prvi krug izbora u februaru, kada je trebalo nekoliko dana da konačni rezultati budu objavljeni i kada su se njegove pristalice okupile pred sjedištem izborne komisije kako bi, tvrdili su, spriječili pokušaje prevare.

Oba kandidata u svojim tvrdnjama o pobjedi pozivala su se na dvije odvojene izlazne ankete, otvarajući prostor za moguće proteste.

Deseci Lassoovih pristalica marširalo je u nedjelju navečer u njegovom rodnom gradu Guayaquilu izvikujući parole protiv prevare, a za demokraciju, izjavio je jedan očevidac za Reuters.

No Moreno, paraplegični bivši potpredsjednik koji je obećao potaknuti socijalne službe, već je slavio pobjedu koja će produžiti desetljeće dugu vladavinu ljevice u Ekvadoru.

„Od sada, krenimo raditi za zemlju! Svi mi“, kazao je svojim pristalicama u ekvadorskoj prijestolnici Quitu.

Laso je pred izbore govorio da će iz Ambasade Ekvadora u Londonu izbaciti osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, dok je Moreno rekao da će mu dozvoliti da ostane.

Rezultat izbora će također promijeniti trend u Južnoj Americi gdje su desničarske vlade došle na vlast u Brazilu, Argentini i Peruu, nakon što je završio nekretninski boom, a porasle optužbe za korupciju.

„Revolucija je ponovo trijumfirala u Ekvadoru“, objavio je na Twitteru predsjednik na odlasku Rafael Correa.

„Desnica je izgubila, uprkos svojim milionima i svojim medijima.“

izvor: agencije

tačno.net
Autor 3.4.2017. u 09:33