Revolucija u Hong Kongu

tačno.net
Autor 28.9.2014. u 22:13

Revolucija u Hong Kongu

Foto: REUTERS

HONG KONG već tjedan dana potresaju prosvjedi kojima građani ove bivše britanske kolonije traže veću slobodu i pravo da biraju vlast na demokratskim izborima. Prosvjede predvodi 17-godišnji Joshua Wong, koji se aktivizmom bavi od 15. godine, kada je postao jedan od lidera studentskog pokreta.

Wong je, zajedno s još četvero prosvjednika, uhićen u petak pred zgradom vlade Hong Konga. Optužen je da je poticao prosvjednike na zauzimanje zgrade vlade i obračunavanje s policijom, zbog čega se i dalje nalazi u pritvoru.

Sa samo 15 godina na ulice izveo 120.000 ljudi

Mladi aktivist Wong samo je jedan od oko 13.000 studenata-prosvjednika koji traže demokratske izbore. Građani Hong Konga moći će, naime, 2017. birati vlast koja će upravljati ovom autonomnom kineskom oblasti, ali na izborima se neće moći kandidirati bilo tko. Sve kandidate morat će najprije odobriti kineske vlasti u Pekingu.

Aktivisti poput Wonga, koji traže pravu demokraciju, tvrde da će samovolja kineske vlade eliminirati bilo kakvu šansu za provođenje demokratskih izbora. Studenti koji su pokrenuli prosvjede imaju brojne istomišljenike, te su na ulice uspjeli izvesti više tisuća ljudi, ponajprije zahvaljujući Wongovom angažmanu.

Aktivizmom se Wong počeo baviti 2011. godine nakon što je kineska vlada u škole u Hong Kongu pokušala uvesti prokomunističku “Nacionalnu i moralnu edukaciju”. Protivnici indoktrinacije, okupljeni oko tada 15-godišnjeg Wonga, osnovali su pokret nazvan “Scholarism”, te u rujnu 2012. na ulice izveli 120.000 prosvjednika, čime su spriječili izmjene u školskom sustavu.

Eskalation in Hongkong: Mit Regenschirmen gegen Tränengas

78 privedenih, 28 ozlijeđenih

Hongkonška policija u nedjelju je upotrijebila suzavac i palice kako bi rastjerala tisuće prodemokratskih prosvjednika koji su odlučniji nego ikada da od Pekinga dobiju veće političke slobode.

Prosvjednici su zauzeli veliku prometnicu i paralizirali dio središta grada kako bi ukazali na odluku Pekinga da ograniči demokratske slobode bivše britanske kolonije koja je vraćena pod kinesku vlast.

Policija je u dva navrata ispalila suzavac, što se rijetko događa u Hong Kongu. Prodemokratski aktivisti su probili policijski kordon oko zgrada sjedišta vlade Hong Konga pred kojima su prosvjednici kampirali nekoliko dana. Prema procjeni agencije France presse na ulicama prosvjeduje više desetaka tisuća ljudi.

Policija je tijekom dana obznanila da je 78 osoba privedeno, a 26 je ozlijeđenih.

Vor allem Straßenblockaden sind das Mittel der Wahl. Firmen aus Hongkongs...

REUTERS

“Policija bi trebala hvatati lopove, a ne studente”

Iako ga provladini mediji opisuju kao ekstremista, Wong u Hong Kongu ima brojne pristaše. Dokaz su najnoviji prosvjedi, koji su na ulice Hong Konga izveli tisuće ljudi. Prosvjednici su u konačnici, nakon Wongovog uhićenja, uspjeli u petak zauzeti zgradu vlade. No, nisu se unutra dugo zadržali.

Policija je u subotu udaljila pedesetak prodemokratskih prosvjednika iz zgrade vlade u Hong Kongu koji su je dan ranije bili zauzeli nakon odluke Pekinga da njegovim stanovnicima ograniči izborna prava. Oko tisuću prosvjednika ispred vladina kompleksa zvižducima je popratilo akciju policije koja je pokušavala izbaciti pedesetak prosvjednika, a neke je i vukla.

“Policija bi trebala hvatati lopove, a ne studente”, izvikivalo je mnoštvo. Studenti su organizatori kampanje građanskog neposluha u Hong Kongu koja je počela u ponedjeljak.

U tim izgredima je uhićeno trinaest osoba, neke i malodobne, i ozlijeđeno više policajaca, navodi se u priopćenju policije bez drugih potankosti. Dan ranije, oko 150 prosvjednika je ušlo u kompleks vladinih zgrada, izvijestili su očevici.

U srpnju je pola milijuna prosvjednika izašlo na ulice zbog nezadovoljstva sve većim utjecajem Pekinga na život u Hong Kongu.

Index.hr

tačno.net
Autor 28.9.2014. u 22:13