Rođendan tajlandskog kralja zaustavio je prosvjede: Adulyadej pozvao građane da počnu surađivati radi stabilnosti

tačno.net
Autor 5.12.2013. u 08:15

Rođendan tajlandskog kralja zaustavio je prosvjede: Adulyadej pozvao građane da počnu surađivati radi stabilnosti

Tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej pozvao je u četvrtak građane te zemlje da počnu surađivati radi stabilnosti zemlje, u prigodi svog 86. rođendana koji je bio povod za primirje u silovitim prosvjedima kojima se želi srušiti vladu.

Tajland je bio “u miru dugi niz godina jer su svi surađivali na dobrobit zemlje. Svaki Tajlanđanin mora biti svjestan toga i preuzeti svoje obveze radi dobrobiti zemlje, odnosno radi njezine stabilnosti i sigurnosti”, poručio je kralj u govoru koji je prenosila televizija.

Tisuće Tajlanđana odjevenih u žuto – boju koja se povezuje s kraljevskom čašću – neki u suzama, izašli su na ulice Hua Hina kako bi vidjeli kraljevsku povorku u prigodi službene svečanosti održane u ljetovalištu na jugu Bangkoka gdje monarh boravi već nekoliko mjeseci.

Rođendan kralja na kojeg mnogi Tajlanđani gledaju kao na polubožanstvo, omogućio je stanku u prosvjedima protiv premijerke Yingluck Shinawatre, ali je stanje i dalje napeto pošto je čelnik prosvjeda rekao da se prosvjedi nastavljaju u petak.

Ovih dana su se žestoko sukobili policija i prosvjednici koji traže odlazak Yingluck, ali i njezina brata Thaksina, bivšeg premijera koji je svrgnut u državnom udaru 2006. ali i dalje vodi politiku iz egzila.

index.hr

tačno.net
Autor 5.12.2013. u 08:15