Rouhani: Nuklearni sporazum se ne poštuje

tačno.net
Autor/ica 3.8.2016. u 10:02

Rouhani: Nuklearni sporazum se ne poštuje

Hasan Rouhani optužio je svjetske sile da ne poštuju sporazum i da je zbog toga Iranu nanesena ekonomska šteta

Iranski predsednik Hasan Rouhani kaže da svjetske sile nisu ispunile obaveze, koje su preuzele u okviru historijskog nuklearnog sporazuma, nanijevši tako štetu ekonomskom razvitku Irana, prenosi AP.

Rouhani je za iransku državnu televiziju danas izjavio da bi ta država danas bila u boljoj situaciji “da je druga strana radila kako treba”.

On je naveo da Iran i dalje ne može da raspolaže sredstvima koja ima u inostranstvu, i pored toga što je sada u stanju da izvozi više nafte i ima pristup međunarodnom bankarskom sistemu.

Rouhani tvrdi da američki Kongres, Izrael i zemlje regije sprečavaju primjenu sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Trumpove prijetnje

Sporazum koji je Iran potpisao o ograničavanju nuklearnog programa podrazumijeva ekonomsko otvaranje Irana prema svijetu i polagano otopljavanje odnosa između te zemlje i Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, dogovor su kritikovali mnogi s obje strane, a najradikalnije prijetnje uputio je republikanski kandidat za mjesto predsjednika SAD-a, Donal Trump koji je prijetio da će cijeli sporazum „pocijepati“.

Odgovor na takve izjave nije se dugo čekao pa je vrhovni iranski vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio, odgovarajući Trumpu, da će ako SAD „pocijepa“ onda Iran taj dokument „spaliti“.

Sporazum podrazumijeva oslobađanje iranskih finansijskih sredstava, koje po nalogu Sjedinjenih Američkih Država zapadne banke drže u stanju finansijske zamrznutosti.

Kupnja boeinga

Iran je početkom godine sklopio poslovni dogovor sa američkom kompaniom Boeing o kupnji 250 aviona kojima bi obnovio zastarjelu flotu svog nacionalnog avio prevoznika Iranair.

Ugovor o kupnji novih aviona procijenjen je na vrijednost od 27 milijardi dolara.

Realizacija tog poslovnog dogovora još uvijek se čeka.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 3.8.2016. u 10:02