Rouhani: Rat s Iranom majka je svih ratova

Agencije
Autor 6.8.2019. u 11:05

Rouhani: Rat s Iranom majka je svih ratova

Foto: Reuters

Iranski predsjednik kaže da ako SAD želi pregovore, onda mora ukinuti sve sankcije te se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu.

Rat s Iranom majka je svih ratova, rekao je u utorak iranski predsjednik Hassan Rouhani, još jednom upozorivši da prolaz tankera Hormuškim tjesnacem možda neće biti siguran.

Strah od rata na Bliskom istoku s globalnim posljedicama porastao je otkako je američki predsjednik Donald Trump prošle godine odlučio istupiti iz nuklearnog sporazuma što ga je Iran sklopio 2015. sa svjetskim silama, čime je odustao od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija.

“Mir s Iranom majka je svakog mira, rat s Iranom majka je svih ratova”, rekao je Rouhani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova u kojem je podržao šefa diplomacije Mohammada Javada Zarifa, protiv kojeg je SAD uveo sankcije 31. srpnja, prenosi Hina.

Ako SAD želi pregovore s Iranom, onda mora ukinuti sve sankcije, dodao je Rouhani, ističući kako se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu.

Rouhani: Prolaz za prolaz

Prošli mjesec Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca, zbog navodnog kršenja pomorskog prava.

To je uslijedilo dva tjedna nakon što je Britanija zaplijenila iranski naftni tanker u blizini Gibraltara optužujući ga za kršenje nametnutih sankcija Siriji.

“Prolaz za prolaz. Ne može Hormuški tjesnac biti slobodan za vas, a Gibraltar neslobodan za nas”, naglasio je Rouhani.

Blizu petine svjetske nafte prolazi kroz strateški Hormuški tjesnac između Irana i Omana.

Iranska revolucionarna garda u nedjelju je zaplijenila irački tanker uz obrazloženje da krijumčari naftu te zatočila sedam članova posade, prenijeli su iranski mediji.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 6.8.2019. u 11:05