Rusi traže da Ukrajina unaprijed plaća isporuke plina

tačno.net
Autor 9.5.2014. u 07:42

Rusi traže da Ukrajina unaprijed plaća isporuke plina

Vlasti Kijeva su Rusiji trebale do srijede platiti dug za plin viši od 3,5 milijardi dolara. Do sada Moskva od ožujka nije primila niti jednu uplatu, precizira se u priopćenju.

MOSKVA  Ukrajina će od lipnja morati unaprijed plaćati isporuke ruskog plina jer postoje milijarde dolara neplaćenih računa, rekao je u četvrtak ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

“Rusija prelazi na režim plaćanja unaprijed za plin koji dostavlja Ukrajini”, naveo je Novak u priopćenju. Vlasti Kijeva su Rusiji trebale do srijede platiti dug za plin viši od 3,5 milijardi dolara. Do sada Moskva od ožujka nije primila niti jednu uplatu, precizira se u priopćenju.

“Rusija ne može i ne mora sama nositi teret podrške ukrajinskom gospodarstvu kojem daje popuste na cijenu plina i briše dugove”, naveo je ruski ministar energetike.

U travnju je ruski predsjednik Vladimir Putin dao vlastima Kijeva rok od mjesec dana da riješe pitanje plina i zaprijetio prelaskom na sustav plaćanja unaprijed.

Generalni direktor Gazprom Exporta i zamjenik predsjednika ruskog plinskog diva Aleksandar Medvedev je također ocijenio da se ne mogu tolerirati neplaćeni ukrajinski računi za plin.

To prebacivanje na plaćanje unaprijed se smatra prijetnjom prekidom dostave ruskog plina Ukrajini uz opasnost poremećaja isporuka plina Europskoj uniji kao tijekom “plinskog rata” od 2006. do 2009. Europska unija uvozi četvrtinu svog plina od Rusije, od čega gotovo polovica prelazi preko Ukrajine.

novilist.hr

tačno.net
Autor 9.5.2014. u 07:42