Rusi zloupotrebili Zbignjeva Bžežinskog, a Balkanci, po običaju, naseli

tačno.net
Autor 23.1.2013. u 10:32

Rusi zloupotrebili Zbignjeva Bžežinskog, a Balkanci, po običaju, naseli

Posebno je uznemireno stanovništvo u Bosni i Hercegovini jer su im ruski eksperti predvidjeli da će ostati bez države.

Američki geostrateg, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins i savjetnik bivšeg predsjednika SAD-a Jimmyja Cartera za nacionalnu sigurnost, Zbigniew Brzezinski, demantirao je u ekskluzivnoj izjavi za agenciju Anadolija da je učestvovao u pripremanju studije ruskih eksperata prema kojoj će „do 2035. godine Bosna i Hercegovina nestati kao država, dok će biti formirana velika Albanija“. Svjetski poznati geostrateg uopće nije upoznat o postojanju studije kojom je tretirana budućnost Evrope i izgled starog kontineta 2035. godine.

Prva asistenica Zbigniewa Brzezinskog u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) Diane Reed pojasnila je za Anadoliju da je ime profesora Brzezinskog zloupotrijebljeno, jer on nije učestvovao u bilo kakvom istraživanju koje projicira budućnost Balkana, ali iostatka Evrope. “Profesor Brzezinski ne zna ništa o toj studiji i takvom izvještaju”, napomenulaje Reed. Na pitanje novinara Anadolije da li je rusko istraživanje naučno djelo ili propagandni materijal, Reed je istakla kako američki strateg Brzezinski prvi put čuje da postoji takva studija. “Mogu vam samo potvrditi da profesor Brzezinski nije učestvovao u jednoj takvoj studiji o budućnosti Balkana”, kazala je njegova prva asistentica Diane Reed.

Podsjećamo, u nedavno objavljenoj studiji o mapi Evrope 2035. koju su navodno godinama pripremali ruski eksperti uz, kako su istakli, učešće američkih stručnjaka Zbigniewa Brzezinskog i Samuela Huntingtona i korištenje dokumenata američke obavještajne službe CIA-e i ruske službe GRU, predviđa se da će do 2035. godine Bosnu i Hercegovinu između sebe podijeliti Srbija i Hrvatska, da će se ujediniti Kosovo, Albanija i zapadni dio Makedonije, da će dijelove teritorije izgubiti Poljska, Rumunija, Francuska, Španija, Italija, Rusija, Njemačka i Velika Britanija, da će se raspasti Belgija, da će Bjelorusija nestati i  da će širom Evrope biti formirane do sada nepoznate države. 

Dok mediji i političari na Zapadu ruskoj projekciji Evrope nisu dali nikakav značaj, ruska mapa je danima bila glavna vijest na Balkanu, a izazvala je tenzije i žestoke reakcije. Posebno je uznemireno stanovništvo u Bosni i Hercegovini jer su im ruski eksperti predvidjeli da će ostati bez države.

Zanimljivo je da je studija o Evropi 2035. u originalu, u ruskim medijima objavljena još u julu prošle godine. Zašto je na Balkan plasirana baš sada, pitanje je koje bude sumnju da se radi o propagandom materijalu za političke potrebe.

AA

 

tačno.net
Autor 23.1.2013. u 10:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija