Rusija bez Putina

Autor 25.12.2011. u 11:37

Rusija bez Putina

Govornici na skupu u Moskvi su redom tražili promjenu vlasti. “Rusija bez Putina” uzvikivao je sa govornice i bivši svjetski prvak u šahu Gari Kasparov. Desetine hiljada prisutnih demonstranata ponavljalo je isto. U Moskvi se danas okupilo preko 100.000 ljudi, tvrde organizatori. Policija istovremeno govori o nešto više od 20.000 ljudi. Bez obzira na oprečne procjene o broju učesnika, skup je bio još veći nego onaj prije dvije sedmice.

Ovaj put su demonstranti tražili ne samo ponavljanje izbora, nego i odlazak aktuelnog premijera Rusije. Skup je održan pod motom “Za poštene izbore”. “Rusija će biti slobodna”, tvrdi Gari Kasparov.

Vlast narodu

Demonstracije u Moskvi: 100.000 ili 20.000 učesnika?Demonstracije u Moskvi: 100.000 ili 20.000 učesnika?Internet bloger i poznati advokat Aleksej Navalni je u svom vatrenom govoru pozvao prisutne da nastave proteste protiv vlade u Kremlju. “Ko ima vlast?”, pitao je prisutne. “Mi!”, odgovarali su uglas demonstranti. Navalni je jedan od onih za koga se govori da bi mogao ući i u predizbornu kampanju na izborima za predsjednika Rusije. On je tek nedavno pušten iz zatvora.

Navalni tvrdi da vlada u Kremlju svoju moć zasniva isključivo na uticaju kontrolisane državne televizije, na policiji i pravosuđu koje kontrolišu političari.

Većina govornika je danas u Moskvi tražila da se već naredne godine održe novi izbori. Među govornicima je bila i poznata TV-voditeljka Ksenia Sobčak koja je tražila “da se vlast vrati u ruke naroda”.

Dolazak dojučerašnjih saradnika vlade

Tokom ovog skupa zabilježena je i izjava multimilijardera i kandidata za funkciju predsjednika Mihaila Prohorova da će, u slučaju ako bude izabran na funkciju predsjednika, raspustiti parlament i zakazati nove parlamentarne izbore. Predsjednički izbori u Rusiji se održavaju 4. marta.

I bivši ministar finansija Aleksej Kudrin je tokom skupa zatražio nove izbore, ali i smjenu predsjednika Izborne komisije Vladimira Čurova. Posmatrači vjeruju kao je prisustvo Kudrina i Prohorova, koje mnogi Rusi još uvijek svrstavaju u isti politički tabor sa vladajućom strankom, signal Kremlja da je spreman da otvori politički dijalog sa predstavnicima opozicije. 

Odgovor demonstranata premijeruOdgovor demonstranata premijeru“Kondomi” na glavi Putina 

Ipak, to je pod velikim znakom pitanja. Premijer Vladimir Putin prije dvije sedmice proteste u Moskvi nazvao rezultatom djelovanja “SAD i Zapada”, a za bijele trake koje su nosili demonstranti izjavio je da su “nalik kondomima”.

Zato su danas brojni demonstranti nosili fotomontažu premijera Putina kome je preko glave navučen kondom.

“Mi mu ne vjerujemo”, kaže opozicioni političar Boris Nemcov koji je od prisutnih zatražio da se okupe i naredne subote, kako bi se održao pritisak na  vladu u Kremlju.

Autor 25.12.2011. u 11:37