Rusija do 16. lipnja odgodila plinski ultimatum Ukrajini

tačno.net
Autor 11.6.2014. u 10:14

Rusija do 16. lipnja odgodila plinski ultimatum Ukrajini

Ukrajina ne prihvaća cijenu od 480 dolara za 1000 prostornih metara plina koju je odredila Rusija nakon što je u veljači na vlast stupila prozapadna ukrajinska vlada

Plinski div Gazprom objavio je u srijedu ujutro da je do 16. lipnja odgodio ultimatum Ukrajini oko plaćanja plinskog duga i nastavak isporuke, dok se u srijedu nastavljaju pregovori u Bruxellesu.

»Ruska strana napravila je korak prema nastavku pregovora koji su u zadnje vrijeme vođeni prilično intenzivno, i odlučila da se prijelaz na sustav plaćanja unaprijed pomiče na ponedjeljak u 10 sati«, kazao je direktor Gazproma Aleksej Miller po završetku razgovora s europskim povjerenikom za energetiku Guentherom Oettingerom.

Po priopćenju iz Kremlja objavljenom tijekom noći, ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je telefonski razgovarao na tu temu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatražio je od ruskog izaslanstva nastavak pregovora s »konstruktivnim stavovima« radi pronalaženja »obostrano prihvatljivog sporazuma«, za Rusiju i Ukrajinu.

Povjerenik Oettinger je u utorak rekao da sljedećih dana očekuje postizanje dogovora o plinu između EU i ministara energetike Rusije i Ukrajine. »To će trajati nekoliko dana, dogovor očekujemo sljedećih dana«, izjavio je povjerenik.

Pošto je rusko izaslanstvo stiglo kasno u noći na trostrane pregovore, oni će početi u srijedu ujutro, precizirala je Europska komisija u priopćenju. Ti trostrani pregovori su ranije bili najavljeni za utorak navečer.

Komisija je dodala da će prije trostranih pregovora biti održani bilateralni razgovori u kojima se traži dogovor o cijeni plina koji kupuje Kijev i vraćanju ukrajinskog duga Moskvi.

U ponedjeljak navečer su osmosatni razgovori završeni bez dogovora.

Ukrajina ne prihvaća cijenu od 480 dolara za 1000 prostornih metara plina koju je odredila Rusija nakon što je u veljači na vlast stupila prozapadna ukrajinska vlada. Radi se o najvišoj cijeni za neku europsku zemlju.

novilist.hr

tačno.net
Autor 11.6.2014. u 10:14