Rusija: Gornji dom razmatra konfiskaciju imovine kompanija SAD i EU

tačno.net
Autor 5.3.2014. u 10:40

Rusija: Gornji dom razmatra konfiskaciju imovine kompanija SAD i EU

Savjet federacije Rusije (gornji dom parlamenta) priprema nacrt zakona koji predviđa konfiskaciju imovine, sredstava i računa evropskih i američkih kompanija, uključujući privatne, koje rade na ruskoj teritoriji, u slučaju uvođenja sankcija Rusiji, javile su danas ruske agencije.

– Nacrt zakona predviđa da takve mogućnosti dobiju predsjednik i vlada kako bi se naš suverenitet zaštitio od nasrtaja – rekao je autor nacrta, predsjednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo, sudska i pravna pitanja i razvoj civilnog društva Andrej Klišas.

Prema njegovim riječima, trenutno pravnici detaljno izučavaju pitanje koliko je mogućnost konfiskacije kompanija i privatnih osoba u skladu s Ustavom Rusije.

– Ipak, ne sumnjamo da to odgovara evropskim standardima – rekao je Klišas agenciji RIA Novosti, dodajući da je “dovoljno sjetiti se primjera Kipra, kada je konfiskacija u suštini postala jedan od uvjeta pružanja pomoći EU toj zemlji”.

Prema riječima ruskog senatora, takve mjere predviđaju se za posebni federalni zakon.

– Sve sankcije treba da budu uzajamne – rekao je on.

Klišas je, kako navodi Itar-Tass, najavio da će taj dokument biti razmotren i s poslanicima Državne dume (donjeg doma parlamenta).

Ta agencija podsjeća da će se na samitu EU u četvrtak razmatrati usvajanje mogućih sankcija Rusiji i da je šef francuske diplomatije Loran Fabijus rekao da će one biti usvojene ako ne bude smanjena napetost oko situacije u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jučer, odgovarajući na prijetnje Zapada sankcijama, da “o posledicama sankcija Rusiji treba da misle oni koji nemjeravaju da ih uvode”, prenosi Tanjug.

– Šteta će u globalnom svijetu biti uzajamna, a prijetnje Rusiji su kontraproduktivne i štetne – rekao je Putin a podsjeća Itar-Tass.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 5.3.2014. u 10:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija