Rusija: Hapšeni učesnici protesta, priveden i Navaljni

tačno.net
Autor 29.1.2018. u 07:32

Rusija: Hapšeni učesnici protesta, priveden i Navaljni

Stotine građana, uključujući i opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, uhapšeno je širom Rusije za vreme protesta podrške predstojećih predsedničkih izbora.

Navaljni, koji u Rusiji važi za odvažnog borca protiv korupcije, policija je odvukla u autobus odmah pošto se pridružio skupu oko hiljadu ljudi na jednom od moskovskih centralnih trgova, pokazao je video prenos sa mesta događaja.

“Priveli su me. To ne znači ništa… niste izašli zbog mene, već zbog sebe i svoje budućnosti, “, napisao je Navaljni na Tviteru.

Agencija Asošijeted pres AP objavila je da je Navaljni uhapšen zbog pozivanja na nedozvoljene proteste i protiv njega će biti podignuta optužnica za kršenje javnog reda i mira.

Navaljni bi po toj optužnici mogao da bude osuđen na 20 dana zatvora, navodi agencija AP.

Nevladina organizacija Informativni projekat za ljudska prava – OVD koja prati aktivnosti institucija koje bi u Rusiji trebalo da sprovode zakon, navela je da su širom zemlje uhapšene 243 osobe.

Deo građana Rusije nezadovoljan je mogućnošću da pod Putinovom vladavinom provedu još šest godina, koliko traje predsednički mandat.

Na ulicama više od sto dvadeset gradova protestovale su hiljade Rusa, uprkos hladnoći, osuđujući “obmanu” predstojećih predsedničkih izbora zakazanih za 18. mart.

Po proceni Frans presa, u Moskvi je demonstriralo 4.000 ljudi, a prema podacima policije bilo ih je oko 1.000.

Jedna od učesnica, dvadesepetogodišnja Nastja rekla je reporterima RSE u Moskvi da joj je bila dužnost da prisustvuje skupu. „Ne možete imati izbor, ako birate samo Vladimira Putina“, poručila je Nastja.

“Ako ostanemo kod kuće ništa se neće promeniti. Ovako na ulici bar imamo neku šansu“, dodaja je Nastja.

Pre hapšenja Navaljnog policija je upala u prostorije antikorupcijske organizacije Alekseja Navaljnog u Moskvi. Njegov portparol je rekao da su policajci koristili električni alat kako bi ušli na lokaciju, pravdajući se da istražuju bombašku pretnju.

Inače, širom Rusije, prijavljeno je nekoliko protesta širom Rusije na kojima učestvuje od nekoliko desetina do nekoliko stotina demonstranata.

Predsednički izbori zakazani su za 18. mart a prema anketama, ruski predsednik Vladimir Putin uživa podršku oko 80 odsto birača.

Alekseju Navaljnom, koji insistira na tvrdnjama da bi pobedio Putina u fer izbornim uslovima, zabranjeno je da se kandiduje zbog optužbi za kriminal koje označava kao politički motivisane.

Navaljni je predvodio masovne ulične proteste u zimu 2012. i hapšen je tri puta tokom 2017. pod optužbom da je organizovao nedozvoljene proteste protiv Vladimira Putina.

RSE

tačno.net
Autor 29.1.2018. u 07:32