Rusija i Kina odbacile optužbe o povredi južnokorejskog zračnog prostora

Agencije
Autor 23.7.2019. u 13:17

Rusija i Kina odbacile optužbe o povredi južnokorejskog zračnog prostora

Foto: EPA

Borbeni avioni ispalili su hice upozorenja nakon što je ruski avion povrijedio zračni prostor Južne Koreje.

Rusija i Kina u utorak su odbacile optužbe da su njihovi vojni avioni povrijedili južnokorejski zračni prostor a Rusija je i optužila južnokorejske vojne avione za izvođenje opasnih manevara kojima su zaprijetili njihovim letjelicama.

Južnokorejski borbeni mlaznjaci ispalili su pucnje upozorenja, nakon što je ruski vojni avion povrijedio zračni prostor Južne Koreje, rekao je danas neimenovani zvaničnik.

Kako navodi južnokorejsko Ministarstvo odbrane, tri ruska vojna aviona prvobitno su ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na istočnoj obali, prije nego što je jedan od njih ušao u zračni prostor te zemlje, javlja Tanjug.

“Avion je nakon ispaljenih pucnjeva napustio zračni prostor Južne Koreje, ali se kasnije vratio i ponovo ga povrijedio”, rekao je zvaničnik ministarstva koji je želio da ostane anoniman i dodao da su južnokorejski borci ponovo ispalili pucnje upozorenja.

“Ruski avion ni u jednom slučaju nije uzvratio”, naveo je zvaničnik.

Prema riječima južnokorejskog zvaničnika, to je prvi put da je neki ruski avion povrijedio zračni prostor te zemlje.

Prostor povrijedili i kineski avioni

On je rekao da su tri ruska aviona ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu sa tri kineska vojna aviona i dodao da nije poznato da li su to učinili namjerno.

Zvaničnik je dodao da su, prije zajedničkog leta, kineski avioni ušli u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na jugozapadnoj obali.

AP navodi da su kineski avioni proteklih godina povremeno ulazili u odbrambenu identifikacionu zonu Južne Koreje.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da planira da kasnije danas pozove zvaničnike iz ruske i kineske ambasade kako bi im uručilo protest.

Prostor koji je ruski avion povredio nalazi se iznad grupe malih ostrva koja pripadaju Južnoj Koreji, ali su predmet spora sa Japanom.

Rusija nije zainteresovana strana u tom sporu.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 23.7.2019. u 13:17