Rusija i SAD dogovorile mirovni plan za Siriju

tačno.net
Autor 10.9.2016. u 08:35

Rusija i SAD dogovorile mirovni plan za Siriju

Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o mirovnom planu za Siriju koji će početi “prekidom neprijateljstava” od zalaska sunca u ponedjeljak.

Prema dogovorenom planu, sirijska vlada će okončati borbe u određenim područjima pod kontrolom opozicije, dok će SAD i Rusija oformiti zajednički centar za borbu sa tzv. Islamskom državom i borcima Al-Nusre.

Dogovor su, poslije više neuspešnih pokušaja, protekle noći u Ženevi postigli američki državni sekretar John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

”Eksperti SAD i Rusije će raditi zajedno kako bi Dash i Nusra bili poraženi. Želim da naglasim da dogovorene mjere mogu dati rezultate samo ako sve strane u konfliktu budu poštovale svoje obaveze. Od opozicionih grupa koje žele da zadrže svoj legitimitet očekujemo da se na svaki način distanciraju od Nusre i Daesha, a od Rusije očekujemo da obezbijedi da se sirijska vlada pridržava svih zahtjeva u vezi sa vazduhoplovnim aktivnostima i omogućavanjem dostave humanitarne pomoći”, izjavio je Kerry.

tačno.net
Autor 10.9.2016. u 08:35