Rusija i SAD žele produljiti sirijsko primirje, ali sukobi jačaju

tačno.net
Autor 17.9.2016. u 10:20

Rusija i SAD žele produljiti sirijsko primirje, ali sukobi jačaju

SAD i Rusija objavili su u petak da žele produljiti primirje u Siriji sklopljeno pod njihovim pokroviteljstvom prije četiri dana, premda je ono sve ugroženije zbog jačanja sukoba i neuspjeha isporuke humanitarne pomoći.

Drugi ovogodišnji pokušaj supersila Rusije i SAD-a, neprijatelja ih doba Hladnog rata, da zaustave nasilje dosad je uspio zaustaviti borbe, no ostaje riskantna igra u ratu u kojemu su propali svi dosadašnji mirotvorni napori.

Washington i Moskva, koji podupiru suprotne strane u ratu između sirijskoga predsjednika Bašara al Asada i pobunjenika dogovorili su se da će dijeliti ciljane informacije protiv džihadista koji su njihov zajednički neprijatelj, ako se primirje održi.

Detalji sporazuma tajni

Unatoč tome što su detalji sporazuma ostali tajni, može se vidjeti da bi SAD i Rusija vodili rat na istoj strani, prvi put nakon Drugog svjetskog rata. No takva suradnja bez presedana došla bi u vrijeme duboka nepovjerenja između dviju zemalja, čiji su odnosi najlošiji u zadnjih nekoliko desetljeća.

Primirje su nevoljko prihvatili pobunjenici koji smatraju da ono ide naruku Asadu no kažu da nemaju izbora zbog strašnih humanitarnih uvjeta u kojima žive civili u opkoljenim područjima.

Asadova vlada, koja ima najbolju poziciju na bojištu od početka rata ne žuri se sklapati kompromise.

Moskva, ključni Asadov saveznik, rekla je da je spremna produljiti primirje za još 72 sata te je pozvala Washington da izvrši pritisak na pobunjenike da se toga pridržavaju.

Washington je rekao da je produljenje važno, ali je također upozorio na neuspjeh isporuke humanitarne pomoći.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 17.9.2016. u 10:20