Rusija je div na glinenim nogama, rekao je u razgovoru bivši diplomata Kolar

Ešref Zaimbegović
Autor 9.5.2017. u 17:11

Rusija je div na glinenim nogama, rekao je u razgovoru bivši diplomata Kolar

Na moskovskom Crvenom trgu u utorak je održana tradicionalna vojna parada ruske armije. Rusi su se tako podsjetili na 72. godišnjicu poraza nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Paradu ruskih oružanih sila koja je počela u devet sati komentarisao je za TV – Idnes vojni i bezbjednosni analitičar Lukaš Visingr. “Rusi će ove godine pokazati vojnu tehniku koja se može upotrijebiti na Arktiku”, naveo je prije početka parade Visingr.

Na paradi u Moskvi trebalo je da učestvuje deset hiljada muškaraca i žena, 114 tenkova i vozila i 72 helikeptera i aviona. “To je djelomično teatar ali ljudi to vole gledati, to uzbuđuje ponos u njima. Osim toga to je namjenjeno i inostranstvu,” tvrdi ovaj analitičar.

Moskovska proslava pobjede koštaće oko pola milijarde rublji (oko 15 miliona KM) iako sa aspekta broja tenkova i ostale tehnike ovogodišnja parada treba da bude najskromnija za posljednje tri godine.

Jedinice koje defiluju prati orkestar koji svira ruske patriotske i popularne kompozicije. “Tamo se pokazuje najmodernija tehnika. Međutim ne treba misliti da tako izgleda cijela ruska armija”, smatra stručnjak.

Visinger je razjasnio da ruska armija posljednjih godina prolazi reformama koje uspješno provodi ministar odbrane Sergej Šojgu. On smatra da je to bilo nužno nakon što se pokazalo da je Rusija imala problema prilikom invazije u Gruziji 2008. godine. “Sada u Siriji testiraju nove tehnologije i taktičko postupanje” navodi Visingr.

Kolar: Rusija je div ali stoji na glinenim nogama

Drugim gostom TV – Idnesa bio je bivši češki ambasador u Rusiji Petr Kolar. Prema njemu Rusija je div na glinenim nogama koji ima mnogo problema. “Ekonomski ne stoje dobro. A to nije samo posledica sankcija,” tvrdi Kolar.

“Glavni problem je to što barel nafte košta 50 a ne 100 dolara. Rusija nije sa tim računala,”objašnjava bivši ambasador u Moskvi s tim da Rusija nije uspjela u nekoliko pokušaja modernizacije gospodarstva. Glavni motor ruske ekonomike je eksploatacija i izvoz sirovina i proizvodnja oružja.

“Sa strane to tako još ne izgleda ali mislim da problemi koji u posljednje vrijeme u Rusiji narastaju počinju motivirati dio javnosti da se aktivira,” upozorava Kolar na probleme naprimjer u oblasti službi. Kao primjer uveo je da niz Rusa ne vjeruje lokalnom zdravstvu. “Kad ste bogati Rus a boli vas zub onda radije poletite do Minhena,” rekao je on.

Režim Vladimira Putina je ipak vrlo stabilan, vjeruje mu oko 80% stanovništva. “Mi smo to imali također da se smatra da je car pravedan a njegovi saradnici zločinci”, opisuje Kolar kuda ide kritika prosječnih Rusa. “Savremena Rusija ide i putem političkih ubistava”, pripomenuo je i ubistvo opozicionog vođe Borisa Nemcova.

Prema njemu Putinu su potrebni vanjski neprijatelji da bi ujedinio narod. “Ide mu u prilog to kako se odvijaju odnosi sa Amerikom jer za normalnog Rusa, reciom za 80% Rusa, koji stalno podržavaju svoga predsjednika, Amerika i NATO su stalno najveći neprijatelji”, rekao je Kolar.

Prema njemu Rusi se ne mogu puno oslanjati niti na savez sa Kinom. “Kinezi su veoma pragmatični i veoma sposobni trgovci”, upozorava Kolar i spominje situaciju kada je zbog zapadnih sankcija Putin tražio nova tržišta za ruske sirovine i proizvode a Kinezi su to iskoristili i snižili cijene po kojima su kupovali.

Za Rusiju je veliki problem Kina i zbog promjene strukture stanovništva u Sibiru. Tamo Kinezi dolaze a broj Rusa se dugoročno smanjuje.

Što se tiče sankcija prema Rusiji Kolar savjetuje Evropu da se drži američkog pristupa. “Nova američka ambasadorka pri UN je rekla: da, srušićemo sankcije veoma rado čim Rusija vrati Krim Ukrajini”, dodao je Kolar. Prema njemu zavisi i od Ukrajine kako će se postaviti prema Donbasu i Krimu.

Palata: U posljednje vrijeme ruska armija nosi žig okupatora

Posljednjim sugovornikom za TV – Idnes bio je redaktor inostrane rubrike MF DNES Luboš Palata. “Od okupacije Krima ovu paradu shvatam drugačije. Nije to samo parada zemlje koja je 1945. godine pobjedonosno završila Veliki otadžbinski rat,” razmišlja Palata. Novinar je u vezi sa poratnom okupacijom istočne Evrope istakao da naprimjer Poljaci i Mađari ovaj praznik ne slave.

“To što se događa posljednjih godina daje ruskoj armiji žig okupatora”, navodi. Sa parade je istakao učešće vojne omladine. Prema njemu to je znak militarizacije ruskog društva. Vojska u savremenoj Rusiji ima veliku podršku. “Armija je mnogo silnija nego za vrijeme Jelcina. Rusija u armiju puno investira”, istakao je redaktor.

Razgovor se dotakao i odnosa Rusije sa Ukrajinom. Palata ih je označio kao neobjavljeni rat na Donbasu. “Tamo stalno dolazi rusko oružje. Bez Rusije tamošnji separatistički režimi ne bi izdržali”, smatra novinar. “Mogli bi smo si predstaviti nekakvu normalizaciju ako bi Rusija ostavila istok Ukrajine Ukrajini i držala se dogovora iz Minska. Trenutno nerješivim pitanjem ostaje Krim.”

Što se tiče EU, prema Palati, ne izgleda da bi se sankcije mogle ukinuti. Svoju ulogu igra i stav SAD od koji ne dolazi nikakav signal o izmjeni postupka prema Rusiji.

Situacija unutar ruskog režima teško se može odgonetnuti, Kremlj je veoma zatvoren. “Određeno oživljavanje opozicije može se vidjeti samo u velikim mjestima”, rekao je redaktor da je Putin ograničio tok slobodnih informacija za veliki dio Rusije.

idnes.cz

Ešref Zaimbegović
Autor 9.5.2017. u 17:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija