Rusija namjerava uzvratiti na sankcije SAD-a

Stefa
Autor 27.7.2017. u 09:25

Rusija namjerava uzvratiti na sankcije SAD-a

foto: AP

Donji dom američkog Kongresa velikom većinom izglasao je nove sankcije Moskvi, što je izazvalo veliku zabrinutost u EU.

Rusija je upozorila da je sve bliže tome da uzvrati Washingtonu nakon što je američki Zastupnički dom podržao nove sankcije protiv Moskve.

Istovremeno, Europska unija je priopćila da bi taj potez SAD-a mogao ugroziti njezinu energetsku sigurnost te da je također spremna djelovati.

Donji dom američkoga Kongresa velikom je većinom izglasao nametanje novih sankcija Moskvi prisilivši predsjednika Donalda Trumpa da zatraži odobrenje Kongresa prije nego što ublaži bilo koje kaznene mjere protiv Rusije.

“Ovo je prilično tužna vijest za rusko-američke veze. Posrijedi je vrlo neprijateljski čin”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je i kako će ruski predsjednik Vladimir Putin odlučiti hoće li i na koji način Moskva uzvratiti kada nove sankcije postanu zakon.

Zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio je da novi američki potez nosi bilateralne odnose u nesigurne vode, uništavajući svaku nadu za njihovo poboljšanje u bliskoj budućnosti.

Trump želi popraviti odnose

Sankcije tek trebaju prihvatiti Senat i predsjednik Donald Trump.

Predsjednik Odobra za vanjske poslove američkoga Senata Bob Corker rekao je da su zastupnici gotovo postigli sporazum koji bi Senatu utro put za izglasavanje zakona kojim bi se nametnule nove sankcije Rusiji i Iranu.

Corker je rekao novinarima da bi sporazum mogao biti postignut vrlo brzo te da bi Senat mogao izglasati zakon za nekoliko dana.

Trump je rekao da želi popraviti odnose s Rusijom, koji su trenutačno na razini odnosa u vrijeme Hladnoga rata. Još jednom je demantirao svaku povezanost njegove kampanje i Rusije.

Američke sankcije uznemirile su Rusiju koja se boji da će se njezino gospodarstvo, oslabljeno zapadnim sankcijama nametnutim 2014. godine zbog ukrajinske krize, sada još teže oporaviti i rasti. Strane ulagače već su odvratile prve sankcije, a sada bi mogli još neko vrijeme odgađati ulaganja.

Kremlj: Protivruska histerija

Europska unija zabrinuta je da bi novi američki potez mogao uzrokovati zapreke njihovim tvrtkama koje posluju s Rusijom te ugroziti opskrbu energentima.

Kremlj, koji odlučno opovrgava da je bio upleten u američke predsjedničke izbore 2016. godine i to na korist Trumpu – što je optužba koja je potaknula Zastupnički dom na djelovanje – tvrdi da je Washington obuzela, kako su je nazvali, proturuska histerija.

Moskva je nove sankcije nazvala “ekstremno neprijateljskim korakom” koji će ugroziti bilateralne veze i međunarodnu trgovinu, ali će, rekao je Peskov, pričekati da sankcije postanu zakon prije nego odluče kako će reagirati.

Rjabkov smatra da američko-ruski odnosi sada ulaze u “nepoznat teritorij u političkom i diplomatskom smislu”.

Mnogi ruski političari sve više vjeruju da Trumpovi politički protivnici i Kongres američkom predsjedniku nisu ostavili mnogo manevarskog prostora u odnosima s Rusijom te da nemaju što izgubiti ako uzvrate za potez.

EU spremna reagirati za nekoliko dana

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je iz Bruxellesa da je EU spreman reagirati u roku od nekoliko dana, osjeti li da nove američke sankcije ugrožavaju njegovu energetsku sigurnost.

Bruxelles se boji da bi nove sankcije mogle naštetiti europskim tvrtkama i planovima za opskrbu naftom i plinom o kojima EU ovisi.

“Američki zakon mogao bi imati nenamjerne jednostrane efekte koji će utjecati na europske interese na polju energetske sigurnosti”, priopćio je Juncker nakon sastanka Europske unije.

Dio zakona koji se odnosi na Rusiju uključuje velik raspon sankcija i uspostavlja mehanizam koji bi Trumpa, i bilo kojega drugog američkog predsjednika, spriječio da ublažava sankcije prema Rusiji bez dozvole Kongresa.

Nekoliko odredbi usmjereno je na rusku energetsku industriju i uspostavlja nova ograničenja za američka ulaganja. Američkim tvrtkama zabranilo bi se da sudjeluju u bilo kakvim projektima istraživanja energije u kojima ruske tvrtke imaju udio od 33 posto ili više.

Zakon uključuje i sankcije stranim tvrtkama koje ulažu ili pomažu u ruskim istraživanjima energenata, premda bi predsjednik mogao otkloniti takve sankcije.

“EU je u potpunosti predan režimu sankcija prema Rusiji”, rekao je Juncker dodavši da EU svoju zabrinutost prenosi “svim diplomatskim kanalima”.

balkans.aljazeera.net

Stefa
Autor 27.7.2017. u 09:25