Rusija nudi državljanstvo za tri miliona Ukrajinaca

Agencije
Autor 15.8.2019. u 14:17

Rusija nudi državljanstvo za tri miliona Ukrajinaca

Foto: EPA

Ovaj potez Moskve već je razljutio Kijev i Evropsku uniju.

Moskva je u četvrtak ponudila državljanstvo za oko tri miliona Ukrajinaca iz ratom pogođenih regija na granici s Rusijom, a taj je potez već razljutio Kijev i Evropsku uniju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin program je pokrenuo ove godine kako bi ubrzao proces dobivanja državljanstva za stanovnike ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk u kojima pola decenije traju sukobi ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika, tvrdi agencija Hina.

Kijev i EU osuđuju taj plan.

Moskva je na sličan način dala državljanstvo stanovnicima ukrajinskog poloutoka Krim nakon što ga je okupirala i anektirala 2014.

„Sveukupni broj onih koji mogu prihvatiti ponudu je oko tri miliona stanovnika Ukrajine“, kazala je čelnica Odjela za migracije Ministarstva unutarnjih poslova Valentina Kazakova.

EU najavila da neće priznati pasoše

Ta brojka ranije nije spominjana.

Ukrajina je zaprijetila da će oduzeti ukrajinsko onima koji uzmu rusko državljanstvo, a EU je najavila da neće priznati ruske pasoše stečene kroz taj program.

Sukob između dvije strane izbio je početkom 2014., nakon što su Ukrajinci zbacili proruskog predsjednika i okrenuli se Zapadu.

U sukobima je do danas poginulo više od 13.000 ljudi, pokazuju procjene Ujedinjenih naroda.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 15.8.2019. u 14:17