Rusija obustavlja isporuke gasa Severnim tokom 1 na neodređeno vreme

RSE
Autor/ica 3.9.2022. u 09:54

Rusija obustavlja isporuke gasa Severnim tokom 1 na neodređeno vreme

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Rusija obustavlja na neodređeno vreme dotok gasa kroz gasovod Severni tok 1 koji snabdeva Evropu ruskim gasom ispod Baltičkog mora.

To je izazvalo strah od nestašice energenata u Evropi kako se bliži zima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku, pozivajući se na izveštavanje agencija Rojters, AP i AFP.

Ruski državni energetski gigant Gasprom naveo je 2. septembra da isporuke Nemačkoj ne mogu da budu ponovo pokrenute posle trodnevne pauze zbog kako je ranije saopšteno održavanja, jer je otkriveno novo curenje nafte.

Gasprom je saopštio da je curenje nafte otkriveno u kompresorskoj stanici Portovaja na ruskom kraju gasovoda i da isporuke ne mogu bezbedno da budu ponovo pokrenute dok se problem ne reši.

Za 2. septembar bilo je planirano da gasovod Severni tok 1 ispod Baltičkog mora nastaviti sa radom.

Odlaganje je podstaklo strahove da će Rusija držati gasovod van mreže na duži period kako bi izvršila pritisak na zapadne nacije i razbila njihovo jedinstvo u sankcionisanju Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Moskva je u više navrata demantovala navode da koristi energente kao oružje.

Nemački Siemens Enerdži, koji opslužuje turbine Severnog toka 1, naveo je da curenje ove prirode ne bi trebalo da primora gasovod da zaustavi rad.

Simens je takođe saopštio da kompresorska stanica Portovaja ima druge turbine sa kojima bi Severni tok 1 mogao nesmetano da radi.

“Ovakva curenja obično ne utiču na rad turbine i mogu se zapečatiti na licu mesta. To je rutinska procedura u okviru radova na održavanju”, naveli su u toj kompaniji.

Ranije tokom dana, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je Evropsku uniju da bi Moskva mogla da zaustavi dotok prirodnog gasa u blok ukoliko uvede ograničenje cena za ruske isporuke, na šta je pozvala šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (fon der Leyen).

Ona je 2. septembra pozvala na ograničenje cene ruskog gasa u pokušaju da se spreči manipulisanje Moskve energetskim tržištem Evropske unije u znak odmazde za sankcije uvedene Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu krajem februara.

Prošlog meseca gasovod je bio zatvoren na 10 dana zbog održavanja. Novi prekid snabdevanja Gasprom je najavio manje od dve nedelje.

Moskva je smanjila snabdevanje gasom na 40 procenata kapaciteta u junu i na 20 procenata u julu, tvrdeći da postoje problemi u održavanju do kojih je, kako su naveli, došlo usled zapadnih sankcija, jer oprema nije mogla na vreme da bude vraćena i instalirana.

Prekid i smanjenje snabdevanja doveli su do porasta cena gasa i primorali evropske vlade da se bore za alternativne isporuke uoči zime.

Nezavisno od toga, Grupa sedam (G7) je nakon samita u Nemačkoj saopštila da će se ići ka uspostavljanju ograničenja cena na izvoz ruskih naftnih derivate, za šta nije određen vremenski okvir.

RSE

RSE
Autor/ica 3.9.2022. u 09:54