Rusija: Opozicioni lideri privedeni na protestu u Moskvi pušteni na slobodu

tačno.net
Autor 30.7.2018. u 09:33

Rusija: Opozicioni lideri privedeni na protestu u Moskvi pušteni na slobodu

Tri osobe, uključujući i prvog saradnika lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog, puštene su iz pritvora, a uhapšene su tokom protesta hiljada ljudi u centru Moskve protiv kontraverznog plana za podizanje starosne granice za penzionisanje.

Uhapšeni su Sergej Bojko, lider Libertarijanske stranke Rusije (LPR), vođa protesta Mihail Čičkov i Oleg Stepanov, blizak saradnik opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je organizovao brojne proteste u Rusiji prethodnih godina.

Ruska vlada je u skupštinsku proceduru poslala predlog zakona koji predviđa da granica za penzionisanje bude podignuta sa 60 na 65 godina za muškarce, a sa 55 na 63 godine za žene.

To je izazvalo masovno nezadovoljstvo ruskih građana, pristalica različitih poltičkih opcija. Na poziv Komunističke partije, tokom vikenda su u Moskvi održane demonstracije na kojima je, prema procenama, bilo oko 10.000 ljudi.

Starosne granice za odlazak u penziju određene su u sovjetsko doba 1932. godine i od tada nisu menjane.

Vlada navodi da je povećanje starosne granice neophodno zbog rasta očekivanog životnog veka u Rusiji, dok protivnici predložene promene opisuju kao pljačku.

Kritičari kažu da je starosna granica za penziju u mnogim regionima veća od očekivanog trajanja života.

Demonstranti su 28. jula pozvali rusku vladu i predsednika Vladimira Putina da podnese ostavku.

U Moskvi su uzvikivali “Putine, ne diraj naše penzije!” i nosili transparente sa parolama među kojima je i transparent “Želimo da živimo na našim penzijama i ne umremo na poslu”.

Prema statističkim podacima, prosečni životni vek muškaraca u Rusiji je 66,5 godina, a žena nešto manje od 70 godina.

Prosečna mesečna penzija u Rusiji iznosi oko 14.000 rubalja (oko 190 evra).

RSE

tačno.net
Autor 30.7.2018. u 09:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija