Rusija pojačala napade na pobunjenička uporišta u Siriji

tačno.net
Autor 5.2.2018. u 09:33

Rusija pojačala napade na pobunjenička uporišta u Siriji

Foto: EPA

Ruski zrakoplovi intenzivirali su napade na gradove koje drže pobunjenici u sirijskoj sjevernoj pokrajini Idlib, nakon što su pobunjenici oborili ruski borbeni zrakoplov te ubili pilota, javio je Reuters.

Izvori iz civilne zaštite tvrde da su zračni napadi pogodili mjesta Maasran i Kafr Nubl, kao i gradove Saraqeb, Maarat al Numan te glavni grad istoimene pokrajine Idlib, pri čemu su spasioci koji pretražuju ruševine prijavili nekoliko smrtnih slučajeva te na desetine ozlijeđenih građana.

U Maarat al Numanu je pogođena bolnica, a prema iskazima svjedoka i stanovnika, najmanje petero ljudi je poginulo u drugom napadu koji je pogodio stambenu zgradu u Kafr Nublu.

Videozapis koji su snimili spasioci prikazuje malu djecu na ležajevima izvan pogođene bolnice, dok se ostali spasioci bore s gašenjem požara.

U napadima stradavaju civili

U glavnom gradu pokrajine Idlibu, prema navodima jednog svjedoka, srušena je peterokatnica, pri čemu se strahuje da je poginulo najmanje 15 osoba.

U prosincu je sirijska vojska, podržana iranskim milicijama i ruskim zrakoplovstvom, pokrenula veliku ofenzivu osvajanja teritorija pokrajine Idlib, posljednje i najgušće naseljene pokrajine koja je još uvijek uglavnom pod kontrolom oporbenih skupina.

Sirijci koji se suprotstavljaju Assadu smatraju Rusiju agresorskom silom te je optužuju za smrt tisuća civila, od 2015. godine kada se službena Moskva pridružila ratu na strani sirijske vlade u Damasku.

Rusko Ministarstvo obrane opovrgava postojanje civilnih meta, tvrdeći da cilja samo pobunjenička uporišta u Siriji.

Rusko ministarstvo obrane i sirijski pobunjenici priopćili su da je u subotu srušen ruski zrakoplov Su-25, na terenu na kojem su se vodile žestoke borbe, praćene snažnim zračnim napadima usmjerenima na pobunjeničke skupine suprotstavljene sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Napredovanje sirijske vojske

Novinska agencija Tass tako je prenijela priopćenje u kojem ministarstvo navodi da je za odmazdu uzvratilo udarom visokopreciznog oružja u kojem je ubijeno više od 30 pobunjenika u području pokrajine Idlib u kojem je zrakoplov oboren.

U zračnim napadima u subotu, koji su uslijedili nakon obaranja ruskog zrakoplova, poginulo je najmanje deset osoba, uključujući djecu, u gradu Khan al Sublu, u blizini gdje je zrakoplov srušen, kazali su za Reuters spasioci.

S druge pak strane, lokalni ured civilne zaštite u gradu Maasranu izvijestilo je da su nakon drugog napada iz ruševina izvučena tijela sedmeročlane obitelji.

“Izvukli smo tijela koja su se nalazila ispod urušenih zidova. Rusi se osvećuju na civilima, od kojih su mnogi već raseljeni, pobjegavši iz svojih domova zbog ranijih bombardiranja”, izjavio je pripadnik civilne zaštite Ahmad Hilal.

Sirijska vojska i savezničke iranske šiitske milicije u proteklom su tjednu ostvarili niz dobitaka nakon osvajanja glavne zračne baze, čime su došli samo na 12 kilometara od gusto naseljenog grada Saraqeba.

Napreduju prema glavnoj autocesti Damask – Halep, čije zauzimanje bi presjeklo opskrbne linije pobunjenika te otvorilo put za proboj vojske u samo srce pokrajine.

Humanitarci upozoravaju na katastrofu

U nedjelju su pobunjenici izveli protunapad protiv sirijske vojske i njenih saveznika blizu zračne luke Abu Duhur u južnom Idlibu.

Zračni napadi i strah od odmazde napredujuće sirijske vojske i iranskih milicija dovele su do egzodusa desetina tisuća civila prema sjeveru, odnosno sigurnosti privremenih izbjegličkih logora na sirijskoj strani granice s Turskom.

Sirijci su se posljednje dvije godine ubrzano doseljavali u Idlib, prisiljeni napustiti svoje domove u drugim dijelovima Sirije, koje su vlada i strani saveznici ponovno zauzeli od pobunjenika.

Ujedinjeni narodi i humanitarni radnici upozoravaju na katastrofu u slučaju ako se borbe približe najgušće naseljenim dijelovima pokrajine, gdje živi dva do tri milijuna ljudi.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 5.2.2018. u 09:33