Rusija ponovo blokirala deklaraciju o Siriji

tačno.net
Autor 9.1.2014. u 11:47

Rusija ponovo blokirala deklaraciju o Siriji

Rusija je u srijedu blokirala donošenje deklaracije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojoj bi se osudilo bombardiranje koje je sirijska vojska izvela na sirijski grad Halep, na sjeveru zemlje, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Tekst deklaracije, na britanski prijedlog, trebalo je usvojiti svih 15 članica Vijeća sigurnosti, no Moskva je drugi put odbila osuditi svoga sirijskog saveznika za zbivanja u Halepu i London je potom povukao prijedlog deklaracije, prenosi Hina.

Moskva je 19. decembra blokirala sličan tekst deklaracije koji su predstavile Sjedinjene Američke Države.

U britanskom prijedlogu teksta “osuđuju se s indignacijom zračni napadi na dnevnoj osnovi koje je sirijska Vlada poduzela protiv grada Halepa i u kojima je od 15. decembra poginulo oko 700 ljudi, a više od 3.000 je ranjeno”.

Kršenje obaveza

Također se osuđuje upotreba teškog naoružanja, poput raketa Scud i kasetnih bombi protiv stanovništva Halepa, pri čemu je sirijska Vlada kršila obaveze vezane uz poštivanje međunarodnog humanitarnog prava.

U deklaraciji se pozivaju i vlast i opozicija da omoguće distribuciju humanitarne pomoći u Siriji i pozdravlja sazivanje mirovne konferencije 22. januara u Montreuxu (Švicarska).

Rusija je u svojim primjedbama na prijedlog deklaracije tražila da se, umjesto osude Vladinih napada, osude napadi svih strana uključenih u sirijski sukob.

Više od 100.000 ljudi ubijeno je, a milioni njih prisiljeni su napustiti svoje domove u skoro trogodišnjem građanskom ratu u Siriji.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 9.1.2014. u 11:47