Rusija smatra da je promjena imena Makedonije nametnuta spolja

tačno.net
Autor 15.1.2019. u 08:54

Rusija smatra da je promjena imena Makedonije nametnuta spolja

Ovo što vidimo je nastavak procesa vještačke promjene imena države, koja je nametnuta spolja, s ciljem da se Skoplje uvuče u NATO što prije, saopćila je Moskva.

Odluka makedonskog parlamenta o promjeni imena te zemlje nametnuta je spolja i ne odražava volju naroda, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, uz zaključak da bi ovo pitanje trebalo razmotri Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Ovo što vidimo je nastavak procesa vještačke promjene imena države, koja je nametnuta spolja, s ciljem da se Skoplje uvuče u NATO što prije”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije podsjeća da je 11. januara Sobranje izglasalo usvajanje ustavnih amandmana o promjeni imena zemlje u skladu s Prespanskim sporazumom.

“Time je prekršen makedonski zakon. Stav predsjednika Republike Makedonije i mišljenje većine stanovništva, koje odbacuje Prespanski sporazum, ignoriraju se”, ističe rusko Ministarstvo.

Sporazum ‘proguran’ u Grčkoj

U saopćenju se, također, skreće pažnja na nastavak protestnih okupljanja u Skoplju i drugim makedonskim gradovima, što je, kako se navodi, pokazatelj duboke polarizacije društva.

“Očigledno je da ovakva metoda rješavanja pitanja od nacionalnog značaja za budućnost zemlje ne odražava volju njenog naroda i ne može služiti kao instrument za dugoročno rješenje za problem imena zemlje”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

O opasnosti situacije koja bi mogla potkopati stabilnost i sigurnost na Balkanu rječito svjedoči, piše u saopćenju, nedavni razvoj događaja u Grčkoj – povlačenje lidera Partije nezavisnih Grka Panosa Kamenosa iz Vladine koalicije, kao posljedica Prespanskog sporazuma, kao i to što se grčka Vlada suočava s glasanjem o povjerenju.

Rusko Ministarstvo naglašava da je Prespanski sporazum u Atini “proguran” uz zaobilaženje mišljenja grčkih građana, pri čemu nema riječi o eventualnom referendumu o tom pitanju.

Imajući to u vidu, Moskva ističe da dobro izbalansirano rješenje za problem imena te zemlje mora biti nađeno “bez pritiska spolja i nametanja vremenskih rokova i uslova spolja, a uz oslanjanje na široku javnu podršku i isključivo unutar pravnih okvira”.

Atina demantira Moskvu

“Pretpostavljamo da ovo pitanje mora razmotriti Vijeće sigurnosti UN-a, u skladu s Članom 3. Rezolucije 845 Viojeća sigurnosti UN-a”, zaključuje se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Saopćenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova o odluci makedonskog parlamenta da promjeni ime te zemlje ne uzima u obzir koordinirane i efektivne demokratske funkcije institucija u Grčkoj, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Grčke.

“Grčki Ustav ima eksplicitne zakone, koji reguliraju svaki mogući događaj unutrašnjepolitičkog poretka, a koji ne podliježu komentarima trećih lica”, navodi se u reakciji grčkog Ministarstva na rusko saopćenje.

Kako se ocenjuje u Atini, saopćenje ruskog Ministarstva ne doprinosi historijskim i prijateljskim odnosima Rusije i Grčke i njihovih naroda.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 15.1.2019. u 08:54