Rusija spremna da bude domaćin pregovora Izraela i Palestine

RSE
Autor 14.1.2017. u 08:28

Rusija spremna da bude domaćin pregovora Izraela i Palestine

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov izrazio je spremnost Rusije da bude domaćin pregovorima između Izraela i Palestine, a čiji je cilj rješavanje sukoba između ove dvije zemlje, prenosi agencija Anadolija.

“Još prošle godine smo bili spremni da budemo zemlja domaćin čelnicima Izraela i Palestine, a spremni smo i sada, ukoliko one naravno izraze želju za tim”, izjavio je Lavrov nakon sastanka u Moskvi sa Saebom Erekatom, generalnim sekretarom palestinske oslobodilačke organizacije.

Lavrov je dodao da su se mirovni pregovori između Izraela i Palestine trebali desiti još odavno.

Glavni palestinski pregovarač potvrdio je spremnost palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da prisustvuje pregovorima u Moskvi.

Lavrov je naglasio da će na mirovnoj konferenciji u Parizu, koja je planirana za 15. januar, Rusiju predstavljati njen ambasador u Francuskoj.

Međutim, premijer Benjamin Netanyahu je ponovio da planirana konferencija neće uspjeti riješiti višegodišnji sukob Izraela i Palestine.

Netanyahu i Abbas su spremni i otvoreni za bilateralne razgovore, međutim i dalje nastavljaju da se međusobno optužuju zbog lošeg napretka u mirovnom procesu.

RSE
Autor 14.1.2017. u 08:28