Rusija svijetu predlaže globalni sustav zaštite od asteroida, NATO protiv plana

Autor 27.10.2011. u 11:36

Rusija svijetu predlaže globalni sustav zaštite od asteroida, NATO protiv plana

Rusi planiraju stvoriti globalni raketni sustav koji bi svijet štitio od raketnih napada ali i od prijetnji iz svemira – primjerice asteroidnih udara, prenose ruske novine Kommersant.

Inicijativa kodnog imena SDE (Strategic Defence of Earth) predložena je i zapadnim saveznicima. U pozadini ove pomalo futurističke ideje stoji vanjska politika i strateški interesi Rusije. Njihov prijedlog globalnog štita ideja je koja se kosi s NATO-vom strategijom razvoja proturaketne zaštite SAD-a i Europe. NATO-v sustav Rusi su oduvijek gledali kao prijetnju svojoj vojnoj sili, pa je prijedlog zajedničkog proturaketnog štita logičan iskorak Rusije koja pokušava predložiti alternativu koja najviše sliči megalomanskom Bushevom projektu nazvanom Star Wars. Rusi predlažu inovativni pristup – umjesto da sustav kontrolira neka zemlja ili vojni savez, predlažu da SDE-om upravljaju Ujedinjeni narodi.

Ideju je s ruske strane NATO-vim predstavnicima iznio Dmitrij Rogozin u Moskvi, ali njihova reakcija nije bila obećavajuća. NATO će teško odustati od svog projekta proturaketne zaštite kojeg smatraju jednim od najvažnijih antiterorističkih linija obrane.

Predsjednik Medvedev medijima je potvrdio vijest, kazavši da mu je takva ideja “interesantna”. U Kommersantu zaključuju kako to nije čudno: predsjednik je ljubitelj inovacija i novih tehnologija pa list piše kako nije čudno da mu se svidjela ova pomalo SF ideja.

poslovni.hr

Autor 27.10.2011. u 11:36