Rusija: teroristički napad u Volgogradu – ubijeno 6, ranjeno preko 30

tačno.net
Autor 22.10.2013. u 07:34

Rusija: teroristički napad u Volgogradu – ubijeno 6, ranjeno preko 30

Šest osoba je ubijeno, 37 ranjeno – neki od njih su u kritičnom stanju – nakon terorističkog samoubilačkog napada u autobusu u centralnom ruskom gradu Volgograd. Lokalne vlasti podigle su stupanj pripravnosti na visoku razinu kroz idućih 15 dana. Osam osoba se nalazi u kritičnom stanju, među njima i beba od 20 mjeseci. Ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio je ministarstvu za hitne situacije i ministarstvu zdravstva da angažiraju svu potrebnu pomoć žrtvama napada. Zrakoplov ruskog ministarstva za hitne situacije već je prebacio 4 ranjene osobe u Moskvu. U Volgogradskoj Oblasti proglašeno je 3 dana žalosti.

Istražno Vijeće ističe kako je samoubilački napad navodno izvršila žena po imenu Naida Asijalova, iz ruske provincije Dagestan. “Prve informacije govore kako je samoubilački napad izvela žena koja je nedavno prešla na Islam te je bila supruga jednog od militantnih vođa”, ističe se u objavi za medije.
Naida Asijalova, skenirani dokumenti

Najnovije informacije ruskih istražitelja ističu kako je napad primarno bio planiran u Moskvi. Navodno je Asijalova, koju se drži odgovornom za jučerašnji napad, zajedno sa svojim partnerom Dmitrijem Sokolovom – koji je sada poznat kao Abdul Jabbar – i još dvojicom militanata planirala izvesti bombaški napad u glavnom gradu Rusije. Dvojica njenih suradnika, Ruslan Kazanbijev i Kurban Omarov, stigli su u Moskvu gdje su čekali na Asijalovu. Obojica su tražena zbog dvostrukog terorističkog napada u Dagestanu 2012. No, zbog nekog još uvijek neutvrđenog razloga, Asijalova je odlučila detonirati eksploziv u autobusu u Volgogradu.

VIDEO: trenutak eksplozije

Svjedoci ističu kako je do eksplozije došlo čim je Asijalova ušla u autobus. Ruski anti-teroristički stručnjaci ističu kako se eksplozija možda desila greškom te kako je cilj trebao biti negdje drugdje. Neki smatraju kako će situacija u regiji još eskalirati kako se budu približavale Olimpijske igre u Sočiju 2014.

Volgograd, koji se nekoć zvao Staljingrad, je važan industrijski grad i središte regije. Grad se proteže na oko 80 km uz rijeku Volgu. U gradu živi preko 1 milijun ljudi. Grad je poznat po tome što se u njegovim ruševinama odvijala ključna bitka Drugog svjetskog rata – i jedna od najvećih bitaka u ljudskoj povijesti – u kojoj je poražena vojska nacističke Njemačke.

advance

tačno.net
Autor 22.10.2013. u 07:34