Rusija traži da NATO povuče obećanje o članstvu Ukrajini i Gruziji

tačno.net
Autor 11.12.2021. u 09:17

Rusija traži da NATO povuče obećanje o članstvu Ukrajini i Gruziji

foto: N1

Moskva zahtijeva i da se NATO obaveže da neće rasporediti oružje u zemljama koje graniče s Rusijom.

Rusija je zatražila od NATO-a da povuče obećanje dato 2008. godine Ukrajini i Gruziji da će jednog dana biti članice tog saveza i traži da se NATO obaveže da neće rasporediti oružje u zemljama koje graniče s Rusijom, uz objašnjenje da to ugrožava njezinu sigurnost.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je te zahtjeve, najdirektnije do sada o sigurnosnim garancijama za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da želi dobiti od SAD-a i njegovih saveznika.

“U temeljnom interesu evropske sigurnosti nužno je službeno se odreći odluke sa samita NATO-a u Bukureštu 2008. da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a”, stoji u saopštenju ruskog MVP-a, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Saopštenje je uslijedilo nakon ovosedmičnog virtualnog sastanka Putina i američkog predsjednika Joea Bidena na kojem je dominirala tema o Ukrajini.

Ukrajina je trenutno u središtu krize Istoka i Zapada.

Ruska diplomatija u saopštenje također navodi da Moskva predlaže niz koraka kako bi se smanjile napetosti te je, između ostalog, spremna utvrditi sigurnu udaljenost između ruskog i NATO-vog ratnog brodovlja i aviona, naročito u Baltičkom i Crnom moru.

No, taj zahtjev, koji je de facto ruski veto na članstvo Ukrajine u NATO-u, a riječ je najeksplozivnijem pitanju u odnosima Istoka i Zapada, nešto je što su Washington i Kijev već kategorički odbili.

‘Neprihvatljive prijetnje našoj sigurnosti’

NATO je na putu da prihvati Ukrajinu što će voditi raspoređivanju raketnih sistema koji će ciljati Rusiju, navodi Moskva.

“Takvo neodgovorno ponašanje stvara neprihvatljive prijetnje našoj sigurnosti te izaziva ozbiljne vojne prijetnje za sve strane, do točke sukoba velikih razmjera u Evropi”, upozorava se u tekstu.

“U temeljnom je interesu evropske sigurnosti, nužno je službeno odbaciti odluku iz 2008. sa samita NATO-a u Bukureštu da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a”, navodi se u priopćenju.

Rusija odbacuje optužbe da planira napad na Ukrajine te optužuje i Ukrajinu i SAD za destabilizirajuće ponašanje.

Nešto ranije zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio je zapadne zemlje da ne odbacuju zahtjeve Rusije koja traži obavezujuće sigurnosne garancije.

“Ako naši protivnici – iznad svih SAD, ali i druge zemlje, njeni saveznici – ako to odbiju i pokušaju potkopati, neizbježivo će pogoršati vlastito sigurnosno stanje”, rekao je Rjabkov.

“Ne saglasiti se znači ići bliže velikoj konfrontaciji”, rekao je Rjabkov.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 11.12.2021. u 09:17