Rusija – umišljena veličina, „benzinska stanica prerušena u državu“

 Ralf-Dieter Brunowsky
Autor 21.4.2018. u 11:45

Rusija – umišljena veličina, „benzinska stanica prerušena u državu“

Poslije izbora Putin uživa u visokoj podršci svoga naroda. Njegova agresivna vanjska politika mu se izgleda isplati u unutrašnjoj politici. Međutim u stvarnosti Rusija se nalazi u slijepoj ulici.

Kao i uvjek narod se okuplja oko predsjednika jedne zemlje koja se osječa okružena neprijateljima. Putin izgleda nedodirljiv, njegova moć je potvrđena.

Međutim fasada vara. Šta previđaju mnogi u Njemačkoj koji odobravaju Putinu: Rusija je umišljeni kolos, ekonomska snaga visoko naoružane zemlje je veoma slaba:

Ruski bruto domaći proizvod iznosio je 2016. prema podacima Svjetske banke oko 1,28 biliona američkoh dolara. za poređenje: Italija je u istom periodu ostvarila 1,85 biliona a Njemačka 3,47 biliona. U SAD je BDP 2016. bio čak 18,57 biliona dolara. (Zar nema drugih argumenata?! op.urednika)

Putin vlada zemljom bogatom sirovinama koja je veoma nestabilna. Nekadašnji izraelski ambasador Avi Primor rekao je jednom u odnosu na Iran: „ Svaki režim mora na kraju ishraniti svoje stanovništvo.“ To važi i za Rusiju.

Odkada su SAD najavile dalje sankcije protiv Rusije ( koje do sada još nisu primjenjene) ruska valuta izgubila je u trgovini sa dolarom skoro 10 procenata. To znači rastuće uvozne cijene što normalne građane pogađa u nabavci prehrambenih proizvoda.

Rusija uvozi trećinu prehrambenih proizvoda. Krah berze i katastrofalne poteškoće velikog proizvođača aluminijuma Rusal, izazvane sankcijama, su dalji simptomi osjetljivosti ruskog gospodarstva.

 „Benzinska stanica prerušena u državu“

O stvarnim troškovima Rusije u ratu u Siriji postoje samo procjene. To će biti ogromne sume. I u Rusiji se troškovi za vojsku moraju generirati. Neko vrijeme novac se može štampati međutim bez realnog gospodarstva i bez deviza Rusija će nazadovati tehnološki i ekonomski. U martu 2014. sam napisao:

 „Rusija je od strane nekadašnjeg američkog predsjedničkog kandidata McCaine označena kao ‚benzinska stanica’ koja se prerušila u državu: ‚Russia is a gas station masquerading as a country.‘ Sa njenom jednostranom orijentacijom na izvoz nafte i gasa,  Rusiji će, u slučaju pooštrenih sankcija, nedostajati mašine koje je dosada plačala naftom i gasom. Dok bi se Zapad u slučaju obustave isporuka odmah snašao – novi isporučioci su spremni – Putin će, bez zapadnih investitora i sa ograničenim pristupom međunarodnom finansijskom tržištu, zemlju odvesti u gospodarsku spiralu pada. Zapadna protureakcija glasiće ‚Banke umjesto tenkova.‘ Vojne operacije uopšte nisu potrebne. Zapad može puno više uticati na Rusiju finansijskim mjerama nego vojnim pokazivanjem mišića. Bilo finansijskom izolacijom oligarha, bilo tehnološki, bilo sankcijama protiv ruskih banaka.“

Putinova politika je u slijepoj ulici. Bilo bi dobro da pravovremeno napravi zaokret na svojoj silaznoj stazi agresivne politike. Hoće li ići u dalje avanture? Ili će popustiti i tražiti razgovore?

Naći istinu umjesto odbijati odgovornost

Ako Putin želi ovo poslednje mora prestati maltretirati zapad sa stalnim kampanjama dezinformacija i hakerskim napadima. Ako Rusija ikada želi ponovo povratiti povjerenje Zapada i biti opet priznata kao velesila – ne kao atomska sila – tada mora prestati zatvarati protivnike režima, ubijati agente starim KGB metodama i gospodarstvo prepuštati milijarderima odanim Putinu.

Mora prestati negirati sve, što mu se dokazuje,  mora sarađivati i pomoći da se nađe istina. Posebno u ratu u Siriji i konkretno u napadu hemijskim oružjem.

Da, odgovornost je prava riječ: Ko je velesila nosi veliku odgovornost a ko je odbija isključuje se i nije stvarna velesila nego samo galamdžija. Želio bih da Rusija sebe smatra veoma odgovornom velesilom.

welt.de

Preveo i uredio Ešref Zaimbegović

 Ralf-Dieter Brunowsky
Autor 21.4.2018. u 11:45

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija