Rusija: Vrhovni sud podržao zabranu Jehovinih svedoka

tačno.net
Autor 18.7.2017. u 08:54

Rusija: Vrhovni sud podržao zabranu Jehovinih svedoka

Ruski vrhovni sud podržao je danas zabranu Jehovinih svedoka odbacivši žalbu te verske grupe na raniju odluku Vrhovnog suda, prenosi Beta.

Apelacioni sud je podržao zabranu koju je u aprilu izdao Vrhovni sud Rusije da se ta hrišćanska verska zajednica u zemlji označi kao “ekstremistička” grupa.

Odbacivanjem žalbe ove verske grupe dozvoljava se Rusiji da zatvori njihovih 395 ispostava i da zapleni njihovu imovinu. Grupa navodi da ima 170.000 članova te verske zajednice u Rusiji.

Portparol Jehovinih svedoka David Semonian rekao je u saopštenju da je vrlo zabrinjavajuće da uprkos ogromnoj količini dokaza koji dokazuju suprotno “moćni elementi unutar Rusije nastavljaju da nazivaju tu organizaciju ekstremističkom”.

Advokat grupe Viktor Ženkov rekao je danas da će biti podneta žalba na današnju odluku Evropskom sudu za ljudska prava, javila je novinska agencija Interfaks.

Jehovini svedoci su pod sve većim pritiskom poslednjih godina u Rusiji, gde je zabranjena distribucija njihove literature za koju se smatra da krši zakon protiv ekstremizma.

RSE

tačno.net
Autor 18.7.2017. u 08:54