Rusija zbog neplaćanja u rubljama od danas zavrće dio gasa Njemačkoj i Danskoj

tačno.net
Autor/ica 1.6.2022. u 09:00

Rusija zbog neplaćanja u rubljama od danas zavrće dio gasa Njemačkoj i Danskoj

Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Rusija od danas zatvara svoju opskrbu prirodnim plinom za njemačke i danske kupce, obavijestili su iz Gazproma.

Ruski energetski div Gazprom rekao je u utorak da će obustaviti izvoz plina u Shell od srijede zato što kompanija energent nije platila u rubljama. “Gazprom Export” obustavit će isporuke gasa i vodećoj danskoj energetskoj kompaniji “Orsted” i firmi “Shell Energy Europe” jer nisu platile gas isporučen u aprilu i odbijaju da plaćaju u rubljama.

“Shell Energy Europe Limited obavijestio je Gazprom Export LLC da ne namjerava plaćati prema ugovoru o isporuci plina Njemačkoj u rubljama”, naveo je Gazprom u saopćenju na Telegramu.

Naveli su i kako će Shell izgubiti do 1,2 milijarde kubnih metara plina godišnje što je samo mali dio od ukupnog (95 milijardi kubnih metara) koje zemlja potroši svake godine. Međutim, Gazpromov potez će ipak potresti njemačku industriju koja se uveliko oslanja na plin iz Moskve.

Inače, dan ranije je Gazprom najavio i obustavu isporuke plina za nizozemske kompanije, a nekoliko sedmica nakon što su cijevi zavrnute za Poljsku, Finsku i Bugarsku.

Gazprom je objavio da do zatvaranja posla 31. maja nije primio uplate za isporuke gasa u aprilu od “Orsteda”, kako je predviđeno ugovorom, i da je ta firma obaviještena o suspendovanju isporuka od 1. juna, prenosi TASS.

“Orsted” je jedan od lidera na energetskom tržištu Sjeverne Evrope, a Vlada Danske ima udio u kompaniji od 50,1 posto.

Danska se pridružila Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj i Nizozemskoj, koje više ne primaju ruski gas jer odbijaju da ga plaćaju u rubljama.

“Orsted” je saopštio da neće prihvatiti uslove plaćanja i da će razmotriti da li raskidanje ugovora o isporuci gasa predstavlja kršenje tog ugovora.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 1.6.2022. u 09:00