Ruska ambasada u SAD zatražila od Vašingtona da prestane sa širenjem dezinformacija o hemijskom oružju

S.D./Danas.rs
Autor 13.4.2022. u 09:50

Ruska ambasada u SAD zatražila od Vašingtona da prestane sa širenjem dezinformacija o hemijskom oružju

Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Ruska ambasada u Sjedinjenim Državama pozvala je vladu u Vašingtonu da “prestane sa širenjem dezinformacija” o upotrebi hemijskog oružja u Ukrajini.

Kako prenosi Gardijan, ruske vlasti su danas saopštile da su tvrdnje SAD i Ukrajine da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini “dezinformacije” zbog toga što je Moskva uništila svoje poslednje hemijske zalihe 2017. godine.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je juče rekao novinarima da su SAD zabrinute da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

“Pozivamo Vašington da prestane sa širenjem dezinoformacija. Ned Prajs se još jednom istakao svojim ispraznim pričama, koje nisu podržane ni jednim jedinim dokazom”, navodi se u saopštenju ambasade.

Tvrdnje da je hemijsko oružje upotrebljeno u Mariupolju su zasnovane na jednom video snimku koji su objavili ukrajinski borci u tok oblasti, koji nije nezavisno potvrđen.

Ukrajinsk ipredsednik Volodimir Zelenski je izjavio da nije moguće “izvući sto posto čvrste zaključke” o tome da li su ruske snage koristile hemijsko oružje.

Rusija odbacuje ove tvrdnje.

Danas.rs

S.D./Danas.rs
Autor 13.4.2022. u 09:50