Ruska skakačica u vis poziva šefa MOK-a da ukine sankcije ruskim atletičarima

RSE
Autor 10.6.2022. u 09:19

Ruska skakačica u vis poziva šefa MOK-a da ukine sankcije ruskim atletičarima

Tass

Šampionka u skoku u vis Maria Lasitskene iz Rusije napisala je otvoreno pismo u kojem kritikuje Međunarodni olimpijski komitet (MOK) jer je preporučio zabranu ruskih sportista na međunarodnim takmičenjima.

Ubrzo nakon početka rata, MOK je preporučio međunarodnim sportskim federacijama da zabrane takimičenje ruskih i bjeloruskih sportista. Većina međunarodnih federacija slijedila je preporuku, a kao rezultat toga Lasitskene će vjerovatno propustiti svjetsko prvenstvo u Judžinu, Oregon, sljedećeg mjeseca.

Ova 29-godišnjakinja, bila je među rijetkim Rusima kojima je dozvoljeno da se takmiče na međunarodnim takmičenjima uprkos suspenziji atletskog saveza zemlje zbog dugotrajnog doping skandala.

Lasitskene, koja je i trostruki svjetski prvak, u pismu, distribuiranom 9. juna, tvrdi da predsjednik MOK-a Thomas Bach treba ukinuti zabranu, rekavši da držanje Rusa izvan sporta nije zaustavilo rat, “već naprotiv , iznjedrila je novu, oko i unutar sporta, koju je nemoguće obuzdati”.

Ona se obrušila na Bacha, rekavši da nema sumnje da on nema hrabrosti i dostojanstva da ukine sankcije ruskim sportistima jer bi to značilo priznanje da je prekršena Povelja MOK-a.

Istovremeno, Lasitskene je izrazila simpatije prema svojim ukrajinskim konkurentima, za koje je rekla da “proživljavaju ono što nijedno ljudsko biće nikada ne bi trebalo da osjeti”.

Na osnovu izvještavanja AP-a i Reutersa

RSE

RSE
Autor 10.6.2022. u 09:19