Ruske trupe stigle kamionima i oklopnim vozilima i opkolile vojnu bazu na Krimu

tačno.net
Autor 2.3.2014. u 14:50

Ruske trupe stigle kamionima i oklopnim vozilima i opkolile vojnu bazu na Krimu

Vojnici u 13 kamiona i četiri oklopna vozila s ruskim registarskim oznakama okružili su ukrajinsku pješadijsku vojnu bazu u Privoljnoju na Krimu. Nakon ruske vojne eskalacije u Ukrajini, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je poručio da je Rusija njegovoj zemlji praktično objavila rat, te da je situacija na rubu katastrofe.

U Ukrajini je proglašeno stanje opće mobilizacije, a Ministarstvo odbrane pozvalo je sve rezerviste koji moraju danas da se prijave u regrutne kancelarije.

Ukrajinska Obalska straža se povukla s Krima

Ukrajina je povukla brodove Obalske straže iz dvije luke na Krimu i prebacila ih u druge baze na Crnom moru. U saopštenju Obalske straže navodi se da su brodovi iz krimskih luka Kerč i Sevastopolj prebačeni u Odesu i Mariupolj, te da je situacija na ukrajinskim granicama stabilna, osim na Krimu.

Agencija Anadolija je javila da su ruski vojnici došli ispred zgrade Pomorskih snaga Ukrajine i zgrade policije u glavnom gradu Autonomne Republike Krim Simferopolju, te da je više od deset ruskih vojnika stiglo u vojnom vozilu pred zgradu Pomorskih snaga, a da zajedno s njima čekaju i proruski orijentisani civili.

Vojnici ne dozvoljavaju medijima da bilo šta fotografišu ili snimaju. Ukrajinski vojnici, koji također čekaju ispred zgrade Pomorskih snaga, ne daju dopuštenje medijima za rad, navodi Anadolija.

Istovremeno, ukrajinski parlament je pozvao vojne rezerviste te zemlje da se okupe kako bi se što prije osigurala borbena gotovost svih oružanih snaga, rekao je danas Andrij Parubi, generalni sekretar Vijeća sigurnosti Ukrajine.

Prethodno je dojavljeno da se od Sevastopolja, krimske luke u kojoj je stacionirana ruska flota, do Simferopolja kreće 12 vojnih kamiona sa vojnicima, oklopno vozilo “tigar” kao i dva sanitetska vozila.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walzer Steinmeier je poručio da je situacija u Ukrajini “izuzetno opasna” i apelovao da Rusija “odustane od kršenja ukrajinskog suverenineta i teritorijalnog integriteta.

Ukrajina zatvorila svoj zračni prostor

Ukrajina je službeno zatvorila svoj zračni prostor za sve necivilne avione, a glavni sekretar NATO-a, Anders Fogh Rasmussen, izjavio je kako Rusija prijeti miru i sigurnosti u Evropi.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandar Turčinov već je naredio pojačano sigurnosno prisustvo na ključnim lokacijama u zemlji, uključujući i nuklearne elektrane. Ukrajina je saopćila da će zatražiti pomoć američkih i britanskih čelnika u garantiranju njene sigurnosti. NATO je sazvao hitne razgovore u nedjelju u 12 sati. Novi ukrajinski premijer upozorio je da bi vojna akcija Moskve bila “početak rata i prekid odnosa”.

BBC je uočio ruske vojnike kako kopaju rovove na granici s Krimom. Teško naoružane grupe nastavljau da zauzimaju ključne lokacije na Krimskom poluotoku, uključujući aerodrome i komunikacijska središta, iako nije došlo do nasilja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je pozive Zapada da povuče snage, rekavši da Rusija ima pravo da zaštiti svoje interese i ruski narod na Krimu i drugim dijelovima Ukrajine.

Obama poručio da je Rusija prekršila međunarodno pravo

Putin je u razgovoru sa američkim predsjednikom Barackom Obamom ukazao na kriminalne aktivnosti ukrajinskih ultranacionalista koji podržavaju aktuelne vlasti u Kijevu, a Obama mu je rekao da je Rusija slanjem trupa u Ukrajinu prekršila međunarodno pravo.

U telefonskom razgovoru koji je trajao 90 minuta Obama je apelovao na Putina da povuče snage sa Krima.

Ruski predsjednik govorio je o životnoj opasnosti kojoj su izloženi ruski građani na teritoriji Ukrajine.

Putin je naglasio da u slučaju eskalacije nasilje na istoku Ukrajine i na Krimu Rusija zadržava pravo da zaštiti svoje interese i narod.

U međuvremenu, referendum o statusu Autonomne Republike Krim bit će održan 30. marta, izjavio je sinoć premijer Krima Sergej Aksjonov. Ranije je skupština Krima referendum zakazala za 25. maj.

 

 

klix.ba

tačno.net
Autor 2.3.2014. u 14:50