Rusko proljeće usred zime

Autor 12.12.2011. u 10:55

Rusko proljeće usred zime

U tekstu koji je objavio na Facebooku, Medvedjev je u nedjelju (11.12.) odbacio zahtjeve opozicije za novim izborima. Rusko vođstvo namjerava saslušati demonstrante i  poštuje njihovo mišljenje, napisao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedjev na Facebooku. On je međutim dodao da je riječ o mišljenju i protestima jednog dijela stanovništva koji je nezadovoljan zvaničnim rezultatima izbora. Medvedjev je preko Facebooka poručio i da se ne slaže sa rečenicama i parolama koje su ispoljavali demonstranti. “Dobro je da se sve odvijalo u zakonskim okvirima”, rekao je  Medvedjev i najavio da će preispitati sve informacije i žalbe o navodnoj izbornoj prevari.

Najava novih demonstracija

Transparetnt na kojemu je prekrižen lik Vladimira PutinaDemonstranti poručuju da ne žele više PutinaOpozicija optužuje Kremlj za izborne manipulacije u korist Putinove političke partije Jedinstvena Rusija, koja je, uprkos velikog gubitka glasova u odnosu na prethodne izbore, ostvarila na izborima apsolutnu većinu. Organizatori demonstracija uputili su kritike i Medvedjevu. Predsjednik bi hitno morao dati nalog državnom tužilaštvu da provede istragu oko izborne prevare, zatražio je šef opozicione partije Jabloko Sergej Mitrohin. Jedan od lidera opozicije Boris Nemcov je navode Medvedjeva na Facebooku ocijenio kao ruganje. On je za četvrtak i petak (15. i 16.12.) najavio nove proteste. Za 24. decembar najavio je velike demonstracije.   

I do 100.000 demonstranata u Moskvi?

Njemački političari u protestima vide nadu i dobar znak za Rusiju. U Rusiji su izbili protesti s kojima niko nije računao. To je poput “ruskog proljeća” usred zime, izjavila je Marise Luise Beck iz stranke Zelenih. Političara CDU-a Philippu Missfelderu je jasno da ruska vlada ne može biti ostavljena na miru, ukoliko ne poštuje osnovna ljudska prava svojih građana.

U subotu je, prema nezavisnim procjenama 80.000 demonstranata, a po nekim navodima i 100.000 ljudi u Moskvi tražilo ostavku premijera Vladimira Putina i nove izbore.

In this photo taken Saturday, Dec. 10, 2011, protesters gather to protest near the Kremlin, background, against alleged vote rigging in Russia's parliamentary elections in Moscow, Russia. Tens of thousands of people held the largest anti-government protests that post-Soviet Russia has ever seen to criticize electoral fraud and demand an end to Vladimir Putin's rule. (Foto:Ridus, Dmitriy Chistoprudov/AP/dapd)Demonstracije u Moskvi

Po prvi put su mediji objektivno izvještavali o protestima. Policija je međutim objavila posve druge brojke. U zvaničnom saopštenju se tako navodi da je u Moskvi demonstriralo 25.000, a u Sankt Petersburgu 10.000 ljudi. Protesti su održani u 60-ak gradova.

Autor 12.12.2011. u 10:55

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija