Rusko zrakoplovstvo u jednom danu izvelo 20 zračnih napada protiv IS-a: “Teroriste treba

tačno.net
Autor 1.10.2015. u 09:25

Rusko zrakoplovstvo u jednom danu izvelo 20 zračnih napada protiv IS-a: “Teroriste treba

Nakon što je jučer Vladimir Putin dobio formalnu dozvolu da koristi rusku vojsku kako bi se borio protiv Islamske države u Siriji, a uz sirijsku vladu i Bašara al-Assada, sinoć je objavljeno kako su ruski zrakoplovi izveli 20 zračnih napada na terorističke ciljeve u toj zemlji, piše Sputnik.

Sirijska nacionalna informacijska agencija SANA objavila je kako su ruski zrakoplovi napali “ISIS-ova uporišta” u al-Rastanu, Talbisehu i Zafaraniyai u provinciji Homs, Al-Tilol al-Hmer u provinciji Qunaitra, selok Aydoun u blizini Salamiye, Deer Foul između Hame i Homsa te u okolici Salmiye, javlja CNN.

Usto, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konashenkov odbacio je navode dijela nevladinih organizacija i promatrača s terena koji su kazali kako su Rusi napadali civilne ciljeve te ciljeve pobunjenika protiv Assada.

Ministarstvo obrane objavilo je kako su ruski vojni mlažnjaci u Siriji jučer izvršili 20 vojnih misija te napali više od osam ISIS-ovih ciljeva u gorskoj regiji zemlje.

“Kao rezultat toga, pogođeni su spremnici oružja i goriva, a ISIS-ovi koordinacijski centri u planinama su potpuno uništeni”, dodao je Konashenkov.

Istaknuo je i kako su napadi izvedeni nakon misija prikupljanja podataka te u bliskoj suradnji sa sirijskom vojskom. Naglasio je da ruski avioni nisu napadali civilne lokalitete, niti su napadali ciljevi u blizini civilnih lokaliteta.

SAD: Oprezno s ruskim navodima

Američki ministar obrane Ash Carter pozvao je na oprez vezano uz navode ruskog ministarstva obrane.

“Bit ću oprezan u potvrđivanju informacija, ali čini se kako je ruskih zračnih napada bilo i u područjima gdje vjerojatno nije bilo snaga ISIS-a”, rekao je Carter novinarima.

“Rezultat takvog djelovanja će zasigurno biti širenje građanskog rata u Siriji”, dodao je.

CNN piše i kako je jedan američki službenik kazao kako ruski zračni udari na području Homsa “ne služe nikakvoj strateškoj svrsi” u pogledu borbe protiv ISIS-a, što ukazuje na činjenicu kako “nemaju nikakve veze s borbom protiv ISIS-a”.

Američki službenik dodaje i kako SAD nema namjeru zaustavljati ruske udare te kako se čini da ruski avioni ne lete na području na kojemu su angažirane američke snage.

“Nisu glupi”, zaključio je službenik.

Putin: Teroriste treba ubiti i uništiti

Vladimir Putin jučer je održao sastanak sa članovima svoje vlade o nadilaženju ekonomske recesije u Rusiji u 2016. godini, a raspravljalo se i o situaciji u Siriji te o borbi protiv međunarodnog terorizma.

“Jedini pravi način da se borimo protiv međunarodnog terorizma, u Siriji i na području susjednih zemalja gdje djeluju grupe međunarodnih terorista jest da reagiramo i napadnemo njih prije nego oni dobiju priliku napasti.

Moramo napasti i ubiti teroriste i druge koji su zarobili teritorije, ne možemo čekati da se pojave pred našim kućnim vratima”, kazao je Putin, piše na službenim stranicama Predsjednika Rusije, prenosi RU facts.

index.hr

tačno.net
Autor 1.10.2015. u 09:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija