S obzirom na eskalaciju nasilja u Siriji Ujedinjene nacije moraju brzo djelovati

Autor 16.2.2012. u 14:00

S obzirom na eskalaciju nasilja u Siriji Ujedinjene nacije moraju brzo djelovati

Generalna skupština UN-a glasa o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje nasilje u Siriji. Sličan prijedlog rezoucije je nedavno blokiran u Vijeću sigurnosti UN-a kada su Rusija i Kina uložile veto.


Vijeće sigurnosti kao najmoćnije tijelo UN-a, zbog ruskog i kineskog ulaganja veta, nije usvojilo rezoluciju o Siriji. Ove sedmice bi Generalna skupština trebala usvojiti prijedlog rezolucije u kojoj se osuđuje odnos Assadovog režima prema pripadnicima opozicije. Komesarka UN-a za ljudska prava Navi Pillay je u ponedjeljak izjavila da su sirijske snage od marta prošle godine najvjerovatnije počinile zločin protiv čovječnosti.

 

Sirijska opozicija je spremna na dijalog, ali bez Assada

Sirijska opozicija je spremna na dijalog, ali bez Assada

U Generalnoj skupštini ni jedna zemlja članica nema pravo veta. Važi princip „jedna država, jedan glas“. Zbog toga je skoro sigurno da će Generalna skupština UN-a u odgovarajućoj rezoluciji osuditi sirijski režim.

Samoizolacija

„Osuda Assadovog režima neće ostati bez posljedica“, kaže Winrich Kühne, ekspert za međunarodne odnose na John Hopkins University u Bolonji: „Osudom režima u Damasku se povećava pritisak na Rusiju i Kinu koje će od međunarodne zajednice biti izolirane. To im se neće dopasti. Osuda u generalnoj skupštini je „odluka međunarodne zajednice“ kojom se povećava moralni prtiisak na ove dvije zemlje“.

Kühne smatra da „zemlje koje u Vijeću sigurnosti glasaju protiv rezolucije o Siriji dolaze u težak položaj jer će im to štetiti međunarodnom legitimitetu“.

 

Pripadnici opozicije navode da je u srijedu i četvrtak ubijeno 56 osoba

Pripadnici opozicije navode da je u srijedu i četvrtak ubijeno 56 osoba

Razlog zašto je rezolucija o Siriji zapala u ćorsokak se može tražiti i u samoj Povelji UN-a. S jedne strane, Vijeće sigurnosti je osnovani radi održavanja mira u svijetu i međunarodne sigurnosti, a sa druge strane je Poveljom propisano da se ne treba miješati u unutrašnje stvari jedne zemlje.

Prema mišljenju politologa Davida Bosolda, ovaj konflikt se oslikava na ponašanje pojedinih zemalja prilikom glasanja. Konkretno, princip nemiješanja najozbiljnije tumače Rusija i Kina. „Kina je uvijek protiv humanitarnih intervencija. Ako nema efekta na veliki talas izbjeglica ili izbijanje rata, Kina će u najmanju ruku prilikom glasanja biti suzdržana“.

UN mora brzo djelovati

 

Za Assadov režim važi zakon sile<br />
” /></span></p>
<p><span style=Za Assadov režim važi zakon sile

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov će u četvrtak (16.2) u Beču o novom francuskom prijedlogu rezolucije o Siriji razgovarati sa francuskim kolegom Alainom Juppéom „U Vijeću sigurnosti ćemo ponovo razgovarati kako bi pokušali nagovoriti Rusiju da glasa za rezoluciju. U generalnoj skupštini ćemo također imati glasanje, ali je to simbolično. Ako 130, od 40 zemalja kaže da se“ krvoproliće mora okončati i sprovesti plan Arapaske lige“, onda je to dobra i simbolična vijest“.

S obzirom na eskalaciju nasilja u Siriji Ujedinjene nacije moraju brzo djelovati. U rezoluciji, koju je predložio Brazil, osuđuju se kršenje ljuskih prava i podržava plan Arapske lige o okončanju konflikta. Međutim, o sankcijama se neće odlučivati jer njih donosi samo Vijeće sigurnosti UN-a.

Autori: L. Gropp /S.Hartert-Mojdehi / M. Smajić

Odgovorni urednica: Belma Fazlagić-Šestić

Deutsche Welle


Autor 16.2.2012. u 14:00