SAD: 13 osoba smrtno stradalo u poplavama

tačno.net
Autor/ica 19.8.2016. u 10:45

SAD: 13 osoba smrtno stradalo u poplavama

U poplavama u Luizijani život je izgubilo 13 osoba, prema današnjem novom bilansu, dok pad nivoa vode, omogućava da se bolje procijene ogromne štete uzrokovanje obilnom kišom u ovoj državi na američkom jugu.

Spasilačke ekipe, koje su već evakuirale nekoliko desetaka hiljada osoba kada je poplava bila na vrhuncu, sada idu od kuće do kuće, kako bi pronašli eventualne žrtve na jugu Luizijane, pogođene poplavama od petka. Jedna glasnogovornica guvernera je rekla da je bilans prešao s 11 na 13 mrtvih danas.

Ovaj region, zbog niske visine i prirode zemljišta, često je poprište poplava, ali manje visine. Nacionalne meteorološke službe su saopćile da će trebati u nekim slučajevima do petka da nadošle rijeke dođu ispod nivoa uzbune.

U oko 22 župe proglašena je katastrofa, što dozvoljava lokalnim vlastima da se obrate federalnim fondovima. Treba više vremena da se ustanovi ekonomski bilans, posebno zato što je Luizijana relativno siromašna država, čiji stanovnici nemaju nužno osiguranje od poplava, naveo je AFP.

N1

tačno.net
Autor/ica 19.8.2016. u 10:45