SAD i Britanija: Podrška pregovorima o Iranu

tačno.net
Autor 13.11.2013. u 08:13

SAD i Britanija: Podrška pregovorima o Iranu

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron telefonski su u utorak razgovarali o očekivanjima od iduće runde pregovora o iranskom nuklearnom programu te o još nekim pitanjima vezanim uz sigurnost na Bliskom istoku, saopćila je Bijela kuća.

U vezi pregovora o iranskom nuklearnom programu Obama i Cameron u razgovoru su potvrdili svoju podršku objedinjenom prijedlogu svjetskih sila u pregovorima s Teheranom, te su razgovarali o svojim očekivanjima vezanim uz iduću rundu pregovora, izvijestila je Bijela kuća pozivajući se na grupu velikih svjetskih sila koje pregovaraju sa Teheranom, prenosi Hina.

Obama i Cameron su razgovarali i o eventualnom dogovoru SAD-a i Afganistana da mali kontingent američke armije ostane u Afganistanu i poslije 2014, navodi Tanjug.

Dvojica lidera su razgovarali i o napretku u pravcu eliminacije sirijskog hemijskog oružja i izrazila podršku predloženoj međunarodnoj mirovnoj konferenciji, kojom bi se okončao trogodišnji građanski rat u toj zemlji.

Bijela kuća i State Department upozorili su u utorak navečer američki Kongres da bi izglasavanje novih sankcija prema Iranu moglo dovesti do toga da se zaustavi pregovarački proces i da za Sjedinjene Američke Države jedina opcija ostane vojna intervencija.

Iz Bijele kuće je saopćeno da oni kongresmeni koji se zalažu za oštrije sankcije prema Iranu u ovom trenutku mogu ostaviti predsjedniku Baracku Obami samo opciju vojne intervencije protiv nuklearnog programa koji provodi zvanični Teheran.

„Američki narod ne želi marširati u rat“, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney i dodao kako bi uvođenje novih sankcija samo ojačalo tvrdu struju u iranskoj vlasti koja se protivi bilo kakvom sporazumu sa SAD.

Sličan stav je iznijela i glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki, rekavši da državni sekretar John Kerry smatra da bi bila greška uvođenje novih sankcija.

Prema njenim riječima, Kerry će u srijedu održati sastanak iza zatvorenih vrata sa senatskim odborom za finansije, gdje će predložiti privremenu pauzu za uvođenje novih sankcija.

„To vrijeme bi bilo iskorišteno da se dođe do diplomatskog rješenja“, zaključila je Psaki.

Grupu senatora i kongresmena, koji se zalažu za nove sankcije, predvode demokrata iz New Jerseyja Bob Menendez i republikanac iz Južne Karoline Lindsey Graham.

Oni važe za pobornike agresivne i tvrde vanjske politike SAD u svijetu.

Diplomatskom dogovoru sa Iranom se protive i Izrael i Saudijska Arabija.

Tagovi:
tačno.net
Autor 13.11.2013. u 08:13