SAD i dva azijska saveznika planiraju zajednički pristup Sjevernoj Koreji

tačno.net
Autor 3.4.2021. u 09:12

SAD i dva azijska saveznika planiraju zajednički pristup Sjevernoj Koreji

foto: AP

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se u petak sa svojim kolegama iz Japana i Južne Koreje kako bi razgovarali o američkoj politici prema Sjevernoj Koreji i pitanju indo-pacifičke sigurnosti.

Sulivan se sastao s glavnim sekretarom japanskog odjela za nacionalnu sigurnost Shigeru Kitamurom i čelnikom južnokorejskog ureda nacionalne sigurnosti Suh Hoonom.

U saopćenju sa sastanka navodi se da su čelnici izrazili “zabrinutost sjevernokorejskim nuklearnim i balističkim programom i potvrdili svoju opredijeljenost da se ova pitanja razmatraju kroz trilateralnu suradnju usmjerenu na denuklearizaciju”.

Razgovori Washingtona s Pjongjangom o njegovu nuklearnom programu nisu napredovali od posljednjeg sastanka na vrhu između tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u Vijetnamu u februaru 2019.

Trilateralan sastanak upriličen je uoči sastanka na vrhu između japanskog premijera Yoshihide Suga i američkog predsjednika Joea Bidena 16. aprila u Washingtonu, koji će u središtu imati pitanja vezana uz Kinu i Sjevernu Koreju te suradnju u indo-pacifičkoj regiji. Bit će to prvi susret dvaju čelnika otako je Biden postao američki predsjednik.

Sredinom marta američki državni sekretar Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin po prvi put su posjetili Japan i Južnu Koreju od stupanja na dužnost.

klix.ba

tačno.net
Autor 3.4.2021. u 09:12