SAD i Kuba najavljuju otvaranje ambasada

Stefa
Autor 1.7.2015. u 07:44

SAD i Kuba najavljuju otvaranje ambasada

Obje države sada mogu nadograditi njihove takozvane interesne sekcije u Havani i Washingtonu u zvanične ambasade

Američka administracija je spremna objaviti kako je postigla dogovor sa Kubom da ponovo otvore ambasade i obnove diplomatske odnose ukinute prije više od pet decenija, navode zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država.

„Prema izvorima iz Bijele kuće, Sjedinjene Države i Kuba su postigli sporazum o ponovnoj uspostavi službenih diplomatskih odnosa te će otvoriti ambasade u dva glavna grada. Očekuje se da će o ovoj temi u srijedu govoriti predsjednik SAD Barack Obama i državni tajnik John Kerry“, iz Washingtona je javio novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

Kerry se trenutno nalazi u Beču na pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Slična objava uskoro bi trebala uslijediti i iz zvanične Havane.

Formalno objavljivanje dogovora ispunilo bi najavu bivših rivala iz Hladnog rata od prije pola godine kada su Obama i kubanski lider Raul Castro objavili historijski početak diplomatskih odnosa.

Obje države sada mogu nadograditi njihove takozvane interesne sekcije u Havani i Washingtonu u zvanične ambasade, te naknadno da imenuju ambasadore. State Department 15 dana ranije mora dati najavu Kongresu prije otvaranja ambasade.

Trgovački embargo

Obnova odnosa trebala bi biti posljednja faza procesa normalizacije za koju se očekuje da će ići sporije zbog problema poput odnosa Kube prema ljudskim pravima.

Sjedinjene Države i Kuba počele su tajne pregovore o obnovi odnosa sredinom 2013. koji su doveli do historijske objave 17. decembra 2014. kada su dva predsjednika, pojedinačno i istovremeno, objavili kako su razmijenili zatvorenike i da će raditi na normalizaciji odnosa.

U maju je SAD utabao put obnove odnosa skidanjem Kube sa liste država sponzora terorizma.

Havana je žestoko protestirala zbog uključenja na tu listu 1982. što joj je otežalo pristup svjetskim tržištima.

Ankete pokazuju podršku Amerikanaca nastojanju Obame da popravi odnose sa Kubom.

No, Kuba je još pod američkim embargom na trgovinu od 1962. Obama traži da Kongres ukine embargo, ali se Republikanci žestoko protive.

Izvor: Al Jazeera

Stefa
Autor 1.7.2015. u 07:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija